Начало » Новини » България » Въдвориха новия Епископ на Българската Патриаршия – Висарион Смоленски | VIDEO & СНИМКИ

Въдвориха новия Епископ на Българската Патриаршия – Висарион Смоленски | VIDEO & СНИМКИ

Архиерейска съборна света литургия оглави днес митрополит Антоний в храм „Св. Висарион Смоленски“. По време на богослужението Пловдивският митрополит Николай въдвори новоръкоположения епископ Висарион.

С разрешението на архиереите наречението на архимандрит Висарион (Гигов) е да бъде с титлата „Смоленски“.

„Голяма е радостта ни, че днес Бог определи да бъдем свидетели и участници в това духовно тържество за епархийската ни църква и за богоспасяемия град Смолян. Църквата постави смоленския епископ Висарион тук при вас в църквата „Св.Висарион Смоленски“, а свети свещеномъченик Висарион е покровител на вашия град и Родопите“, посочи в словото си владиката Николай.

Той уточни, че епископ Висарион ще продължи да изпълнява своето духовно архипастирско служение и административни ангажименти като негов помощник.

Пловдивският митрополит се обърна към новия епископ с думите: „Епископското звание е велико за това с отеческа грижа да просвещаваш пасомите в истинската ни вяра и да ги топлиш с любовта си. Имаш примера на Св. Висарион, жертвения архипастир, изповедника на вярата ни. Той да ти бъде вдъхновител и опора в живота. Да продължиш неговото дело.“

„В дните на изпитания и пандемия не се страхувайте – оправи призив към миряните митрополит Николай. Имайте вяра в Бога, защото Бог е лекар на лекарите. Той да ви пази. Съобразявайте се и с всичко онова, което разпорежда светската власт“.

Той благодари на митрополит Антоний, че е украсил празника като е възглавил светата архиерейска литургия. Благодари и на митрополитите – русенския Наум, старозагорския Киприан, видинския Даниил, доростолския Яков и на епископите, които участваха в богослужението.

На събитието духовно участие взеха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов, кметовете на Пловдив, Златоград, Чепеларе, Широка лъка, ктиторите на храма Здравка и Тодор Баткови и др.

28 февруари 2021 г. - Съборна архиерейска света Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски“, град Смолян.

Източник: Actualno.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal