Във Виетнам отваря врати първата християнска библиотека

Първата християнска обществена библиотека отваря врати във Виетнам след одобрението на няколко агенции на комунистическото правителство в страната. Процесът е отнел шест месеца.

Библиотеката, разположена в най-големия град на Виетнам, Хо Ши Мин, е създадена от Библейското дружество във Виетнам с помощта на местни протестантски бизнесмени.

От откриването си досега библиотеката вече разполага с около 5000 заглавия, включително виетнамски текстове и ресурси в областта на библеистиката, теологията, служението и историята. Може да се намерят и коментари, книги по философия и социология на английски език.

„За първи път виетнамските протестанти обединяват колективни усилия, за да създадат подходяща библиотека във Виетнам. Надяваме се, че това място ще бъде символ на християнското единство и християнското обучение в страната”, казва Ву Ле, изпълнителен директор на Библейското дружество във Виетнам, пред австралийския новинарски сайт Eternity.

Библиотеката е „единствената алтернатива“ за виетнамските християни да имат достъп до тези материали, тъй като библиотеките на богословските колежи и семинарии не са отворени за обществеността, а местните църкви „имат само това, което наричат „читални“, с много малко книги”, обяснява Ле.

Освен това много виетнамски християни вече са дарили средства за библиотеката. „Някои имат своя собствена лична библиотека и са решили да я предоставят на обществената библиотека, защото тя ще бъде място за всички“.

Изпълнителният директор на Библейското дружество във Виетнам се надява, че „чрез библиотеката студентите от богословските програми у дома ще имат нужните ресурси; църковните служители ще ползват повече библейски и богословски материали; а християните, които биха искали да знаят повече за Библията и християнската теология, ще могат да направят това”.

„Искаме също така виетнамските християнски бизнесмени да се ангажират и да си сътрудничат повече с християнските църковни служители. Библейското дружество ще продължи да популяризира работата по снабдяване с библейски материали във Виетнам“, добавя той.

Преследването на християните е реално във Виетнам. Основната религия във Виетнам е будизмът. Християните представляват 10% от населението, повечето от тях са католици.

За да получат официален статут на религиозна организация, християнските църкви трябва да се регистрират в правителството. Библейското дружество не може да има такъв статут, защото не е църква, така че действа като бизнес, подпомагайки работата на църквите.

„Преследването на религията е реално и всички християнски организации работят в политически враждебна среда. Винаги съществува риск от внезапно спиране”, подчертава Ле. Виетнам се нарежда на 19 място в списъка за наблюдение на Open Doors 2021 World Watch.

„Държавата обаче толерира някои от нашите дейности, като например Библейското дружество и откриване на библиотека“, заключава изпълнителният директор на Библейското дружество във Виетнам.

Източник: Евангелски вестник

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal