Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей празнува своя 81-ви рожден ден | VIDEO

In other languages: GREN MK

Автор: Doxologia INFONEWS

На 28 февруари 2021 Негово Божествено Всесветейшество Архиепископът на Константинопол – Новия Рим, и Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей I празнува своя 81-ви рожден ден. Той празнува своя празник с точност на всеки четири години, т.е. на всяка високосна година когато месец февруари е допълнен с 29-то число. 2021 година не е високосна, затова Патриарх Вартоломей празнува ден по-рано.

От Doxologia INFONEWS поздравяваме безценното богатство на Църквата – Негово Божествено Всесветейшество, като му благопожелаваме да продължава в същия Православен дух да крепи Православието по света, да обединява поместните Православни Църкви в любовта, да пази все така усърдно Свещените Канони. Да бъде дълги години сред нас в крепко здраве и благополучие.

ДОСТОЕН! ἌΞΙΟΣ! AXIOS!

На многая лета, Всесветейши Патриарше!
Έτη πολλά και ευλογημένα, Παναγιώτατε Πατριάρχα!

Кой е Вселенският Патриарх Вартоломей?

Вселенският Патриарх Вартоломей е роден на 29 февруари 1940 в китното село Светите Теодоровци (Свети Теодор Тирон и Свети Теодор Стратилат) на остров Имврос. Селото днес носи името Зейтинликьой, а островът – Гьокчеада. Патриарх Вартоломей е син на Христос и Меропи Архондонис. Рожденото му име е Димитриос. В селото има музей за Вселенския Патриарх, който се помещава в зарзаватчийницата на неговия дядо.

Патриарх Вартоломей завършва началното си и основно образование в родното си село. След това продължава в Зографския лицей в Константинопол, където завършва средното си образование. Оттам веднага е приет в Богословската Школа на остров Халки, която завършва с пълно отличие през 1961. След това веднага е ръкоположен за дякон, получавайки името Вартоломей. От 1961 до 1963 отбива задължителната си военна служба като гражданин на Република Турция. Между 1963–1968 получава стипендия от Вселенската Патриаршия и в рамките на пет години следва няколко магистратури в Източния Институт в Рим, в Икуменическия Институт в Босе, Швейцария, и в Университета в Мюнхен, където специализира канонично право. Защитава докторска дисертация в Григорианския университет в Рим на тема: „За кодифицирането на Свещените Канони и на Свещените Разпоредби в Православната Църква“.

През 1968 се завръща в Константинопол като помощник-преподавател в Богословската Школа на остров Халки. През същата година е ръкоположен за презвитер. След шест месеца Вселенският Патриарх Атинагор го награждава с архимандритско достойнство. През 1972 е директор на Патриаршеския кабинет на тогавашния новоизбран Вселенски Патриарх Димитрий. През декември 1973 Архимандрит Вартоломей е избран за Филаделфийски Митрополит и ръкоположен за Епископ. След кончината на Митрополит Мелитон Халкидонски е избран за нов Халкидонски Митрополит до избирането му на Патриаршеския Престол. На 22 октомври 1991 е избран за 270-я наследник на Свети Апостол Андрей Първозвани и Архиепископ на Константинопол – Новия Рим, и Вселенски Патриарх.

Говори гръцки, турски, латински, италиански, английски, френски и немски език. Публикувал е много статии, изследвания и слова.

Негово Божествено Всесветейшество е почетен професор в 23 университета и в 9 различни държави.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal