Вселенският Патриарх Вартоломей: 1700-годишнината от Първия Вселенски Събор в Никея като възможност за християнско единство | 325 – 2025

In other languages: GR EN IT

Превод: Йордан Георгиев

Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей даде интервю за италианския вестник „Avvenire“, където между другото спомена за предстоящата 1700-годишнина през 2025 година от Първия Вселенски събор в Никея Витинийска (Витиния).

Тази годишнина е важна за Патриарха понеже, както казва може да представлява възможност за християнските църкви да размишляват за своето пътуване из историята във връзка с грешките от миналото, както и от настоящето и да следват по-решителен икуменически курс, използвайки ползотворно научените уроци от съвременния икуменически опит повече от един век.

В интервюто, Патриарх Вартоломей отбелязва, че Първият Вселенски събор в Никея беше «символ, етап, повратна точка в историята на Християнството, не само защото е формулирал вярата, но и защото е издал и канони (правила – Бел. прев.)».

Поради това, Патриархът счита, че «Вселенският събор в Никея предлага една изключителна възможност за укрепване на общото ни духовно наследство през първото хилядолетие и за проучване значението на канона като средство за насърчаване на икуменическия диалог». Според Вселенския Патриарх «християнското единство и общият подход към големите съвременни проблеми не са само текущо искане, но и една заповед на Основателя на Църквата. Големите годишнини ни напомнят за тази истина».

Към част II

Предлагаме продължението на цялото интервю на Вселенския Патриарх на италиански език:

Intervista a Bartolomeo – 1… by Doxologia INFONEWS

Източник: Φως Φαναρίου


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎