Вселенският Патриарх Вартоломей: Майката Църква постъпи справедливо, като предостави автокефалия на Православната Църква на Украйна за излекуването на схизмата и обединяването на всички украинци

In other languages: GRЕNUKR MK

Превод: Александър Иванов

Вселенският Патриарх Вартоломей в словото си в неделя на 07 февруари 2021 в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фенер, се обърна към група поклонници от Лвив, Украйна, и спомена за дългите и неразрушими връзки между украинския народ и Майката Църква в Константинопол, но и за намерението му да посети Украйна следващото лято, ако здравната обстановка го позволява.

Връзките между Киев и Константинопол, Царгород (както Константинопол се наричаше на украински), останаха силни в продължение на векове, въпреки многото случайни предизвикателства. Дори след предоставяне правото на Московския Патриарх да ръкополага Митрополита на Киев, който беше избран от местното духовно събрание (на украинския народ), Вселенската Патриаршия не забрави дъщеря си (Църквата), а украинските лидери установиха контакти с историческата им Майка Църква.

За съжаление, църковната ситуация в Украйна, причинена от политическата сцена в Съветския съюз и последвалото ѝ разпадане, доведе до тъжния разкол, който измъчваше страната ви. В продължение на десетилетия милиони украински православни християни бяха несправедливо изключени от общение с Едната, Свята, Католическа и Апостолската Църква поради политическа изгода.

Ето защо, когато Украйна беше напълно узряла и готова за самоуправляваща се поместна Църква, Майката Църква в Константинопол постъпи справедливо, като предостави автокефалия на Православната Църква на Украйна, като начин за излекуване на тази схизма и обединяване на всички украинци. Ето защо се радваме, че един от плодовете на предоставянето на Томоса за автокефалия на ПЦУ, е увеличеният брой поклонници по свещените места, не само тук в Константинопол, но и по целия православен свят.

Затова се надяваме, че докато пандемията отшуми, все повече и повече украинци ще посещават това свещено и историческо място и ние ще можем да укрепим нашите дългогодишни връзки.

В заключение Вселенският Патриарх каза, че предчувства радостта от посещението си в красивата и гостоприемна Украйна следващото лято, за да вземе участие в честванията за 30-годишнината от нейната независимост.

Веднага след това Вселенският Патриарх благослови поклонниците и им предложи малки сувенири и книги за историята на Вселенската Патриаршия на украински език.

Източник: Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal