Вселенският Патриарх Вартоломей към новоръкоположените клирици: Останете човеци. Бъдете близо до хората | СНИМКИ

Напътствия на Негово Всесветейшество към новия Велик Сингел и новия Патриаршески Дякон след хиротониите им днес във Фенер

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Днес на 24 февруари 2021 г., по време на отслужената Божествена Литургия от Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей беше извършена хиротонията в презвитерска степен на Патриаршеския Дякон Яковос Крочак.

След хиротонията на отец Яковос беше извършена и хиротония в дяконска степен на новопостригания Николаос Аманатидис, който ще служи в Патриаршията.

След това, отец Яковос беше хиротесиран, т.е. беше удостоен с офикия Велик Сингел на Великата Христова Църква (В.Х.Ц.).

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей произнесе дълга омилия по случай хиротониитеGR на двамата млади клирици. Вселенският Патриарх им даде отечески наставления и напътствия в тяхното служение, заявявайки следното:

«Един ден вероятно ще станете Архиереи на Великата Църква. Пожелаваме ви всичко най-добро. Ще бъдете облечени с одежда златно везана и с блестяща митра. Ще ви уважават, ще ви прославят и ще ви се покланят. Ще ви се възхищават и ще ви ласкаят. Големи изкушения! Но, възлюбени мои чеда, поучавам ви (1 Кор. 4:14): Преодолейте тези изкушения и останете смирени. Останете човеци. Бъдете близо до хората. Служители на Бога и на хората. Без тях какъв смисъл има нашата мисия като клирици? Когато Сеферис1 получи нобеловата награда, той между другото каза в своята реч, че: „В този постоянно свиващ се свят, всеки от нас се нуждае от всички останали. Трябва да търсим човека, където и да се намира“. Останете далеч от високомерната гордост, нарцисизма и самодоволството! „Бог се противи на горделиви, а на смирени дава благодат“ (Иак. 4:6)»


1Георгиос Сеферис е роден на 13 март 1900 в Вурла (Урла) близо до Смирна (дн. Измир). Той е гръцки поет, писател и дипломат. Неговият псевдонима е Йоргос Сефериадис.

Считан за един от най-значимите гръцки поети на XX век, той получава Нобелова награда за литература през 1963 г. В поезията му присъстват много образи от древногръцката митология, често свързани с Одисей, с когото той се чувства свързан, поради изгнанието си от родната Смирна. Влияние върху Сеферис оказват и Пол Валери, Томас Стърнз Елиът, Константинос Кавафис, Езра Паунд.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal