Начало » Новини » Светът » „Вечнопаметната гръцка актриса Георгия Василиаду беше дълбоко религиозна, а нейният брат беше монах на Света Гора“, заяви Архимандрит Тимотеос Илиакис | КОМЕНТАР & VIDEO

„Вечнопаметната гръцка актриса Георгия Василиаду беше дълбоко религиозна, а нейният брат беше монах на Света Гора“, заяви Архимандрит Тимотеос Илиакис | КОМЕНТАР & VIDEO

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

Високопреподобният Архимандрит Тимотеос Илиакис от Свещената Митрополия на Неа Йония (Еладска Църква) написа във Facebook страницата за брата на известната вечнопаметна комедийна гръцка актриса Георгия Василиду следното:

Може би малко хора знаят, че братът на вечнопаметната актриса Георгия Василиаду, която си отиде от нас днес (12 февруари – Бел. авт.) на тази дата, беше монах в Скита на Света Анна в Света Гора, а тя самата беше дълбоко религиозна. Старите Отци на Скита казваха, че великата комедийна актриса често е изпращала пари на Скита за неговата поддържка. От друга страна, нейният брат монах Максимос Атанасиу имаше същия хумор като своята дойстойна за обич сестра, а изражението на лицето ѝ беше удивително“.

Георгия Василиаду е родена в Атина на 01 януари 1897 г. и се преставя в Господа на 12 февруари 1980 г. в атинската болница „Евангелизмос“. Тя е известна гръцка актриса, участвала основно в комедийни филми. Тя се ражда в многодетно семейство. Имала е 9 братя и сестри. Нейното фамилно име е Атанасиу, но го променя на Василиаду, когато решава да се занимава с пеене и актьорско майсторство.

Била е принудена да напусне училище по-рано, за да може да работи в магазин за да помага на своето голямо семейство. Това се случава след внезапната смърт на нейния баща, който пада от кон, по време на неговата служба. Бил е кавалерийски офицер.

Първата ѝ театрална изява е през 1922 г. в театър „Олимпия“ в пиесата „Ернан“ на Джузепе Верди. Тя следва в музикалната Школа „Генадио“ през 1923 г. Участва в доста опери. В средата на 30-те години на XX в. решава за известно време да прекъсне кариерата си след неуспешен брак.

Човекът, която я преоткрива като актриса, давайки ѝ възможност да направи блестяща кариера е известният за времето си гръцки театрален писател, журналист и режисьор Алекос Сакелариос. И така, 42 години след това Георгия Василиаду прави нов динамичен старт с вродения си комедиен талант да покорява публиката. Тя участва в различни комедийни филми, сред които „Красавицата на Атина“, „Лелята от Чикаго“ и много други, както и в различни сериали като „Христос отново се разпва“, „Нашата махала“, „Непозната война“, „Югерман“ и др. Но сериалът „Христос отново се разпва“ (1975 – 1976) по романа на Никос Казандзакис остава класика в жанра със своите два сезона и 50 серии – всяка, от които по 45 минути, излъчен по държавната телевизия ΕΙΡΤ-ΕΡΤ.

Представяме ви няколко откъса от комедийния филм „Лелята от Чикаго (The Auntie from Chicago / Η θεία απ’ το Σικάγο)“. Тук Георгия Василиаду участва в ролята на лелята от Чикаго Калиопи, която пристига в Атина при своя брат Харилаос. Той има четири неомъжени дъщери, които живеят при изключителен ред и дисциплина, налагани от техния баща. Леля Калиопи е потресена още на самото летище, виждайки своите племеннички, облечени като „монахини“ и все още неомъжени.

Леля Калиопи към своя брат Харилаос виждайки четирите си племеннички, облечени като „монахини“: „What is this (Какво е това)? Не ми казвайте, че това са моите племеннички“. Прекъства се и казва: „Велик си Господи…

Тя помага на всяка една да си намери съпруг, но който те самите харесват, а този, който баща им избере. Лелята е властна и властният ѝ брат Харилаос я слуша за всичко….

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal