Асоциацията на религиозните експерти в Грузия: Оставката на Грузинския Патриарх Илия II ще бъде поискана принудително на заседанието на Синода на 11 февруари 2021 от московските агенти Архиереи | VIDEO

In other languages: GEO MK

Автор: Doxologia INFONEWS

На 08 февруари 2021 г. от Асоциацията на религиозните експерти в Грузия излязоха с извънредно прессъобщение относно предстоящото извънредно заседание на Свещения Синод на Грузинската Патриаршия, което ще се проведе на 11 февруари 2021 г. под председателството на Католикос Патриарха на Грузия Негово Блаженство г-н г-н Илия II.

Според религиозните експерти наред с другите въпроси, които ще бъдат обсъдени в Синода ще бъде поискана оставката на възрастния и тежко болен Патриарх „принудително чрез изнудване, определени компромиси или чрез други методи“ от Епископите русофили в Синода, приближени до Москва.

Те предупреждават грузинската общественост, че това дело е замислено от Московката Патриаршия за да може да бъде назначен за Патриарх – Митрополит, който е с русофилски възгледи и близък до Кремъл, изпълнявайки стриктно всяка една тяхна заповед.

Експертите считат, че този акт е вид отмъщение от страна на Москва за изпратеното протесно писмо до Руската Църква от председателя на Отдела за външни църковни отношения (ОВЦО) на Грузинската Патриаршия Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Зугдиди и Цаиши г-н Герасим (Шарашенидзе) относно антиканоничното нахлуване на Московската Патриаршия в нейния диоцез на 07 януари 2021, както писахме от Doxologia INFONEWS.

Това протесно писмо на Митрополит Герасим беше изпратено след осъдителната декларация на Асоциацията на религиозните експерти в Грузия относно антиканоничните агресивни действия на Московската Патриаршия в диоцеза на Грузинската Патриаршия в окупираните от Москва грузинските територии в Цхинвали (Южна Осетия).

Грузинските религиозни експерти подчертават, че писмото е изпратено с благословията на Католикос Патриарха. Такова писмо съгласно Устава на Грузинската Патриаршия и Свещените Канони не може да бъде изпратено от председателя на ОВЦО на Грузинската Патриаршия без благословията и разрешението на Предстоятеля на Грузинската Църква – Католикос Патриархът на Грузия г-н г-н Илия II., което е съвсем нормално.

От друга страна, на това извънредно заседание се очаква да бъдат избрани нови Митрополити за овдовелите и вакантни катедри, както и да бъдат ръкоположени няколко архимандрити в Епископски сан. На пръв поглед в това няма нищо нередно, но в случая експертите подозират, че всички кандидати ще бъдат предложени от московските агенти в Синода, за да могат да имат превес в по-нататъшни решения, които да в интерес на изпадналата в еклисиологична ерес Московска Патриаршия.

Експертите призовават Сенакският и Чкороцкуският Митрополит Шио, който е местоблюстител на Патриаршеския Престол „доброволно да се оттегли от този пост за да избегне предстоящите опасности и интриги на Московската Патриаршия, на която иначе би станал неин съучастник“, заявяват те.

Важно е да се уточни, че и сегашният Патриарх не крие своята привързаност към Москва, което е видно от неговите плахи действия по различни въпроси, касаещи Православната Църква и по-конкретно Грузинската Патриаршия. Отделно, повече от 12 години руската армия е окупирала грузински територии, където Московската Патриаршия се разпорежда и извършва всекидневно канонични престъпления. За всичко Грузинският Патриарх е наясно и досега е действал много плахо по този въпрос, а не както би трябвало да действа като Предстоятел на една поместна Църква.

Грузинската Патриаршия си затваряше очите за антиканоничните нахлувания на Московската Патриаршия в диоцеза на Вселенската Патриаршия и Александрийската Патриаршия, но сега дойде и нейният ред, за да види какво представлява московската „любов, братство и помощ“, макар че тя много бързо е забравила злополучната за нея 1811 г. Тогава противоканонично Московската Патриаршия „отнема“ автокефалията на грузинската Патриаршия и я „присъединява“ към своя диоцез.

Нека да си припомним също, че под давлението на Москва Грузинската Патриаршия и Българската Патриаршия не отидоха на Свети Велик Събор в Крит, за да може после и Москва да откаже да отиде там и всичко това за да „оспори“ първенството на Вселенския Патриарх в Православната Църква. В това антиканонично и антиправославно дело тези две Патриаршии станаха съучастници на Кремъл, което историята вечно ще помни. Случаят с Антиохийската Патриаршия е малко по-различен, за това не го посочваме за такъв пример.

Поради всичко това, изглежда малко странно един Патриарх като г-н Илия II, който също има русофилски възгледи да бъде заменен с друг, който според експертите също ще бъде с русофилски възгледи. Просто Патриарх Илия вече е ненужен на Москва като агент в Грузинската Църква, тъй като неговото здравословно състояние не позволява той да бъде пълноценен техен съюзник. Така става с всички агенти Епископи на Москва в другите поместни Църкви – един ден биват захвърлени или отровени.

По-важният въпрос тук е новият Патриарх на Грузия да не бъде от руското лоби, което е редно да бъде премахнато, а не да му се позволява да съществува и да се развива, че да осъществява такива вражески за Грузия и нейната Църква актове.

Тази новина, разбира се, предизвика шок и ужас в Грузия, където в последните години настроенията срещу Москва са изключително осезаеми. Ако това се оправдае, вероятно в Грузинската Патриаршия ще настане разкол, тъй като повечето вярващи грузински и една немалка част от Епископите няма да приемат русофил за нов Патриарх. Просто няма да го понесат.

За съжаление и в Грузинската Патриаршия има русофилска група Епископи, които изпитват повече любов към Москва, отколкото към Бога, предавайки превес на първото пред второто. Тази русофилска зараза, която представлява етнофилитистка ерес е разпространена и в други поместни Църкви – някъде повече, другаде по-малко.

На извънредното заседание на Синода най-вероятно ще бъдат обсъдени назначенията на нови Митрополити и ръкоположенията на нови Епископи, ваксината срещу коронавирус, както и низвержението на Митрополит, според информацията на клирици от Патриаршията.

За сега няма достатъчно достоверни данни дали въпросът за автокефалията на Православната Църква на Украйна ще бъде повдигнат и обсъден от Архиереите на това заседание.DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal