Архимандрит Никифор Хория е избран за Викарен Епископ на Архиепископията на Яш

In other languages: RO EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес, в четвъртък на 25 февруари 2021 г. заседава Свещеният Синод на Румънската Православна Църква. На своето заседание Синодът избра Викарен Епископ на Свещената Архиепископия на Яш, част от Свещената Митрополия на Молдова и Буковина.

Чрез тайно гласуване за Викарен Епископ е избран Негово Високопреподобие Архимандрит Никифор Хория, който ще носи титула Епископ на Ботошани.


Кратка библиографска справка

Архимандрит Никифор е на 53 години и е родом от Браила. Той е Игумен на Монастира на Три Светители в Яш и административен Екзарх на монастирите в Архиепископията на Яш.

Той завършва Богословския факултет на Университета в Яш през 1977 с бакалавърска степен.

През 1993 г. е постриган за монах и постъпва в монашеската общност в Скита Сихла при Монастира Сихъстрия. През 1996 г. Патриарх Даниил, тогава като Митрополит на Молдова го ръкополага за презвитер., а през 2009 г. Митрополитът на Молдова Теофан го удостоява с архимандритско достойнство.

Издал е два авторски тома с издателство Doxologia: Духовен патерик (2013) и Практика на екзорсизма в Православната Църква. Литургични, канонични и пастирски аспекти (2020).

Новоизбраният Епископ Никифор е автор на множество статии, студии на духовна и богословска тематика в различни списания, във вестник „Лумина“ и в портала Doxologia.ro

Източник: Basilica.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal