Архиепископът на Дманиси и Агарак–Ташири Зинон осъди действия на Грузинската Патриаршия, насочени срещу Вселенската Патриаршия. Пореден скандал в Грузия | VIDEO

In other languages: EN – GR – GEO

Автор: Йордан Георгиев

Случващите се последни събития в Патриаршията на Грузия са особено сериозни с оглед отношенията ѝ с Вселенската Патриаршия, подчертават религиозни анализатори.

По-специално, Архиепископът на Дманиси и Агарак-Ташири г-н Зинон (Иараджули), който в същото време е и Грузински Архиепископ във Великобритания и Ирландия се изправи срещу Католикос-Патриарха на Грузия г-н г-н Илия II, както и срещу служители на Православната Църква на Грузия (Митрополити и Епископи с русофилски наклонности) за създаването според него на разрив в отношенията с Майката Църква, Вселенска Патриаршия, дори война.

В писмо до Католикос-Патриарха на Грузия от 13 юли 2020 г. Архиепископ Зинон подчертава, че „докладът на представителите на Грузинската Патриаршия до Министерството на външните работи и политическата заповед до посолството и консулството на Грузия в Турция – посланикът, консулът или който и да представител да не присъстват на Божествените Литургии, които се отслужват от Вселенския Патриарх, се счита за обявяване на тайна война срещу Вселенския Патриарх“.В същото писмо Архиепископ Зинон се пита: „Каква е църковната или политическата обосновка за отказа на Вселенския Патриарх да бъде поканен от представителите на посолството и консулството на Грузия? Освен това, беше направен опит да се противопостави грузинската общност в Турция срещу Вселенския Патриарх. Това, как е оправдано? Разумно ли е това? Това не вреди ли на грузинците в Турция?”. Той също така подчертава, че отношенията между двете Църкви се разрушават и трябва да се внимава.

В своето писмо Архиепископ Зинон освен въпроса с отношенията между Майката Църква и Грузинската Патриаршия, той предлага вариант на Грузинския Патриарх за създаването на Постоянен Синод с избирането на Синодални Митрополити на ротационен принцип, какъвто има в Древните Патриаршии и Еладската Църква.

Източници на Doxologia INFONEWS заявиха, че това писмо е написано от русофилското лоби в Синода без знанието на Грузинския Патриарх, възползвайки се от неговото здравословно състояние.

Относно избухналия нов скандал в Грузинската Патриаршия известни грузински богослови подчертаха, че това са планове на Русия и някои представители на Грузинската Патриаршия, оглавявани от местоблюстителя на Патриаршеския Престол – Сенакският и Чкороцкуският Митрополит Шио, който се отличава със своята русофилия и проруска политика. Тези представители от Грузинската Патриаршия (Митрополити и Епископи, заразени с русофилската ерес) обслужват интересите на руското правителство и вземат страна в обявената от московските еклисиологични еретици война срещу Майката Църква, Вселенската Патриаршия, заявяват богословите по TV Formula News.

Писмото на Архиепископ Зинон е публикувано в грузинската медия Formulanews.ge, както и в социалната мрежа.

Всичко това предизвика огромен скандал в Грузия, който излиза извън границите на страната.

От своя страна, Негово Превъзходителство посланикът на Грузия в Турция г-н Гиорги Джанджгава публикува на своята страница във Facebook информация, с която опровергава твърденията на Архиепископ Зинон, като заявява:

Не знам, кому е нужно да разпространява тази лъжа. Имал съм, имам и ще имам отношения с Вселенската Патриаршия и Негово Всесветейшество, Патриарх Вартоломей“, оставяйки да се разбере, че тези хора (Москва и нейните агенти в Грузинската Патриаршия), които искат да се влошат отношенията между двете поместни Църкви – просто няма да успеят.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal