Архиепископът на Атина по случай 13-годишнината от избирането му за Предстоятел на Еладската Църква посети Монастира на Преподобни Лука във Виотия | СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Йордан Георгиев

На 06 и 07 февруари 2021 Свещената Обител на Преподобни Лука чества празника на своя учредител и покровител – Преподобни Лука Стирийски (+ 958 сл. Хр.), Свещена Митрополия на Тива и Левадия.

На 06 февруари в ранния следобед, Високопреосвещеният Митрополит на Тива и Левадия г-н Георгий отслужи Малка Вечерня и Водосвет. След това отлужи и Велика Вечерня в Католикона на Свещената Обител, на която той хоростатисваше. В богослужението съучастваха толкова вярващи, колкото е разрешено съгласно указанията на здравните власти.

В неделя на 07 февруари Митрополит Георгий отлужи Утреня и първата Божествена Литургия в Католикона на Монастира. В своята проповед той говори за житието и делата на Преподобни Лука Стирийски, както и за 200-годишнината от Гръцката революция, в чиито тържества Еладската Църква участва дейно. Той подчерта за значението на Монастира на Преподобни Лука по време на Революцията, понеже именно тук на 24 март 1821 г. в този Монастир, в Румели беше нейното провъзгласяне. Дейно участие за свободата на гръцкия род от османско иго вземат монасите от Монастира, които последват заедно с други монаси и клирици блаженопочившия Салонски Епископ Исаия. Той загива при битка в годината на освобождение на гръцкия род през 1821 г.

Накрая на своята проповед, той пожелава дълго служение на Архиепископския престол и много здраве на Блаженейшия Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним, който на 07 февруари 2008 г., в деня на Преподобни Лука е избран за Архиепископ на Атина от Митрополит на Тива и Левадия.

След края на Божествената Литургия Атинският Архиепископ посети Свещената Обител за да се поклони на Свещените Мощи на покровителя на Монастира Преподобни Лука Стирийски.

След края на първата Божествена Литургия, която беше отлужена в Католикона, беше отслужена и втора Божествена Литургия в Свещения Храм на Богородица.

Важно е да се отбележи, че по време на всички богослужения както 06 февруари, така и на 07 февруари са спазени всички ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса благодарение и на съдействието на полицейския участък в Дистомо.

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Θηβῶν καὶ Λεβαδεῖας

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal