Архиепископът на Австралия в Международния ден на гръцкия език: Гръцкият език е превозното средство, което разпространява Светото Евангелие и Христовата Истина по цялата Икумена

In other languages: ENGR

Автор: Александър Иванов

Високопреосвещеният Архиепископ на Австралия г-н Макарий отправи послание в Международния ден на гръцкия език, който се отбелязва ежегодно на 09 февруари. Идеята на празника е всички да отпразнуват важната роля, която гръцкият език играе в световната култура. Това съобщава Το Βήμα της Εκκλησίας.

Днес, когато отбелязваме паметта на нашия национален гръцки поет Дионисиос Соломос (създател на националния химн на Гърция и радетел за превръщане на говоримия народен език димотики в книжовен – Бел. Doxologia INFONEWS), целият елинизъм с чест отбелязва за четвърта година Международния ден на гръцкия език.

И никой не е изключен от това тържество. Напротив – всички участват, а има много, които, независимо от произхода си, признават основната роля, която гръцкият език е изиграл за консолидирането на европейската и световната култура.

И, естествено, всички християни участват от все сърце, като се има предвид, че гръцкият език е превозното средство, което разпространява Светото Евангелие и Христовата Истина по цялата Икумена.

Нашата местна гръцка общност в Австралия има допълнителна причина за празнуване днес; и това е така, защото от самото начало тя прие и подкрепи начинанието за учредяване на Международния ден на гръцкия език. Освен това, лично аз не се съмнявам, че нашите сънародници тук, в Антиподите, представляват най-динамичната част от гърците в чужбина, и поддържат живи отношенията си с Родината, като почитат обичаите и нравите, традициите, Православната вяра и, разбира се, езика на нашите предци.

За нашата Свещена Архиепископия е основно задължение и свещен дълг да работи за опазването и укрепването на тези силни връзки.

С дълбокото убеждение, че гръцкият език представлява формиращ елемент от нашата идентичност, ние сме се посветили на идеята да го съхраним и съживим; цел, която се обслужва твърдо и стабилно от нашите образователни институции чрез способния преподавателски състав, както и от нашите енории, чрез грижите на нашите добри свещеници и членовете на църковните настоятелства.

Следователно, съблюдавайки своята роля и отговорност към гръцката общност, Свещената Архиепископия ще продължи да присъства ежедневно във всички малки и големи битки, като държи високо знамето на свещената борба за увековечаване на гръцкия език в Австралия.

Но ние се нуждаем от помощта на всички наши сънародници; да превърнем тази борба в личен и семеен въпрос, във всяко домакинство, във всеки квартал и във всеки ъгъл на този пети континент, където бие сърцето на елинизма.

В този ден моята лична молба е всички да следваме призива на нашия поет Костис Палама: „Дръжте високо знамената на родния ни език“!“ – гласи текста на посланието на Архиепископа на Австралия г-н Макарий в Международния ден на гръцкия език.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal