Александър Коваленко: Руските спецслужби започнаха информационна кампания за подкопаване на Православната Църква на Украйна отвътре

In other languages: EN – GRUKR

Автор: Александър Коваленко, военно-политически анализатор
Превод: Александър Иванов

Руските разузнавателни служби чрез марионетни структури в Украйна започнаха провеждането на мащабна информационна кампания, насочена срещу Православната Църква на Украйна, целяща да я дискредитира и да я подкопае отвътре.

Настоящата 2021 започна с нова поредица от руски хибридни операции срещу Украйна. Докато много експерти са склонни да обсъждат само хибридните руски операции от политическия и социалния аспект, те си затварят очите за операциите, целящи да повлияят на важния стълб на независимостта на Украйна – Църквата. Това най-вече се дължи на факта, че темата няма да вдигне толкова много медиен шум/сензация, за които повечето обикновено жадуват.

Междувременно Московската Патриаршия, в чиято структура масово са проникнали ФСБ (Федералната служба за сигурност, основният наследник на съветското КГБ) и СВР (Службата за външно разузнаване на Руската Федерация), нито за миг не е преставала с опитите си да отмъщава заради неуспешната си кампания за възпрепятстване предоставянето на Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна. Същевременно, през всичките тези години подобни реваншистки опити бяха насочени не само срещу Украйна, но и директно срещу Вселенския Патриарх, с намерението да разцепят Православния свят чрез изграждане на собствен и специален възвишен духовен остров на 1/9 от земната повърхност.

Фактически, победена на всички фронтове, като пропиля огромни ресурси и не даде никакъв съществен резултат, като в същото време беше потопена във вътрешни конфронтации, Московската Патриаршия и нейните агенти за влияние в Украйна, с пряката подкрепа на руското разузнаване, стартира нова кампания за дискредитиране на Православната Църква на Украйна.

По този начин, с директното използване на медийните ресурси на проруската партия в Украйна „Опозиционна платформа – за цял живот“ (ОПЗЖ) преди забраняването им, както и редица информационни платформи, контролирани от Руската Църква в Украйна, включително и основното им „информационно оръжие“ – проруския покровителстван от руското разузнаване блогър Анатолий Шарий, от началото на годината Московската Патриаршия провежда кампания на целенасочени информационни удари, целящи Църквата да имплодира и да посее разделения в нейните редици.

В случая имаме предвид както откровените заплахи, изразени от Анатолий Шарий и от представители на неговата партия, насочени срещу Шепетивския Епископ на Православната Църква на Украйна г-н Адриан (Кулик), но така също имаме предвид и разпространението в отворени източници на „анонимни“ писма с предложения за отстраняване на Переславско-Вишневския Митрополит г-н Александър (Драбинко), който е един от двамата Архиереи на Московската Патриаршия, участвал в Обединителния събор, свикан през 2018 в Катедралата на Света София в град Киев от Вселенския Патриарх Вартоломей.

Всъщност понастоящем се провежда класическа операция на руските тайни служби (срещу ПЦУ), с цел дезорганизация, дискредитиране и в резултат на това разделяне на целевия обект или цялата страна, срещу която е насочена операцията. Руският инструментариум включва фалшиви новини и манипулации, както и смесване на истината с фалшификати – всичко с цел да се изкриви общото възприятие на хората.

Понастоящем тази най-нова психологическа операция е в началния си етап, като по-нататъшният ѝ напредък е затруднен от пакета санкции, наложени на медийната мрежа на приятеля на Владимир Путин Виктор Медведчук, за който се знае, че е под прекия контрол на руското разузнаване.

От друга страна, очевидно е, че Московската Патриаршия целенасочено е избрала тази кампания като най-обещаващата при настоящите обстоятелства, предвид споменатите вътрешни противоречия (борбата за власт между Патриарх Кирил (Гундяев) и Митрополит Тихон (Шевкунов), както и неотдавнашната поредица от опустошителни неуспехи за РПЦ, вариращи от издаването на томоса на ПЦУ до „сборището“ в Аман. Това означава, че в близко бъдеще информационните атаки срещу ПЦУ ще станат още по-интензивни и екстремни. Работата е там, че ако за осъществяването на една политическа провокация трябва да платите за човешки ресурси със средна ставка от 200 украински хривни на час, то в случая Руската Църква в Украйна има достатъчно сериозен свободен персонал, който няма да търси заплащане.

Освен този потенциал, има много псевдопатриотични организации, които всъщност се финансират от Русия и които също могат да участват в провокации, за да предизвикат обществено осъждане и недоволство, което е напълно в съответствие с целта на тази психологическа московска атака – а именно да компрометира Православната Църква на Украйна.

В допълнение към това, последната ескалация на религиозния плацдарм се дължи на предстоящото посещение на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей в Украйна, което ще нанесе още един мощен и непоправим удар по позицията на Московската Патриаршия като една от метастазите на „руския свят“ в Украйна. Следователно Московската Патриаршия и нейният филиал в Украйна, а също и спецслужбите на Руската Федерация, ще направят всичко възможно, за да възпрепятстват/провалят визитата на Патриарх Вартоломей в Украйна.

Както се казва, предупреден – защитен!

Източник: Духовний Фронт України

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal