Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι τοίχοι του Αγίου Νικολάου λάμπουν με τα μάρμαρα από το Πεντελικό | ΦΩΤΟ

Ξεκίνησε στον Άγιο Νικόλαο στο Μανχάτταν (στο Σημείο Μηδέν) η εγκατάσταση των μαρμάρων που έφτασαν από την Ελλάδα. Πρόκειται για την ίδια “φλέβα” μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα πριν από 2.500, όπως δήλωσε σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Όπως επισημαίνει στη μηνίαια ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στο Σημείο Μηδέν και στον Άγιο Νικόλαο, «όταν κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας, χρειάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πεντελίκου μαρμάρου που μεταφέρθηκαν στην Ακρόπολη σε μια απόσταση 20 χιλιομέτρων. Πρόκειται για ένα επίτευγμα της Μηχανικής που είναι εφάμιλλο των Πυραμιδών. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τόσο μεγάλη ποσότητα μαρμάρου, αλλά το ταξίδι που πρέπει να γίνει είναι σίγουρα μεγαλύτερο. Η δική μας λιθαγωγία είναι κάπως μεγαλύτερη.

Το ταξίδι ξεκινά από την Αττική, όπου το μάρμαρο εξορύσσεται από την ίδια φλέβα με το μάρμαρο του Παρθενώνα, ένα μάρμαρο λευκό με ελαφριά κίτρινη απόχρωση που το κάνει να χρυσολαμπιρίζει στο φως του ήλιου. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό δώρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία διατηρεί το πεντελικό μάρμαρο μόνο για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στην Ακρόπολη.

Όπως έγραψε ένας συγγραφέας, “… τα διάφορα κομμάτια του Παρθενώνα φαίνεται να πηγάζουν από την ίδια τη γεωλογία της Αττικής”. Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί για τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος θα έχει την ίδια πέτρα με τον Παρθενώνα και θα είναι πραγματικά ο αμερικανικός Παρθενώνας της Ορθοδοξίας, ένα επίτευγμα της Ομογένεια που θα είναι το καμάρι μας».

Σε συνεργασία μαζί και εξάλλου οι «Φίλοι του Αγίου Νικολάου», τονίζουν ότι η κατασκευή συνεχίζεται κανονικά, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της πανδημίας. Ωστόσο, η έναρξη της εγκατάστασης των μαρμάρινων πάνελ είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στην πορεία των εργασιών, διότι το κτίριο παίρνει το σχήμα και τη μορφή που πάντα φανταζόμασταν.

Τόσο η παραγωγή εξωτερικών γυάλινων πάνελ στην Αυστρία όσο και η κατασκευή μαρμάρου στην Ελλάδα πραγµατοποιούνται σύµφωνα µε χρονοδιάγραµµα.

Η τοποθέτηση των πρώτων μαρμάρων έχει ξεκινήσει στη βόρεια πλευρά του Ιερού Ναού. Επιπλέον, η κατασκευή της σκεπής και η εγκατάσταση εξωτερικού φράγματος ατμών κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Η Λιμενική Αρχή ανέλαβε την ευθύνη να παρέχει μια ποσότητα αποκατάστασης νερού που προκλήθηκε από τον απότομη παύση της κατασκευής το 2017. Δυστυχώς, εκείνη την εποχή, ο Ιερός Ναός δεν προστατευόταν καταλλήλως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επιπλέον, η κατασκευή του εσωτερικού χώρου του Ιερού Ναού εξελίσσεται και τα σχέδια για τις αγιογραφίες προχωρούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και η θέση όλων των αγιογραφικών στοιχείων.

Πηγή: OrthodoxTimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal