29 студенти от Икуменическия институт в Босе се дипломираха. Прочетете техните уникални разкази за живота им в Босе и за придобития опит там

Събрани в Параклиса на Икуменическия институт в Босе. Photo: Sang Hoon Han

Автор: Александър Иванов

Двайсет и девет студенти от 22 различни страни и 19 различни църковни традиции спечелиха следдипломни сертификати по икуменически изследвания от Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в Босе, Швейцария, предава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

Те не само се адаптират към икуменическия живот, но също така се адаптират непрекъснато към новите развития и променящите се ограничения, свързани с COVID-19.

Докато празнуваха дипломирането си студентите размишляваха върху своя уникален придобит опит и как те ще продължат своята икуменическа работа в живота си.

Това поколение несъмнено е било оспорвано във всеки аспект от историческия момент, в който живеем, изправено пред постоянни промени, произтичащи от пандемията и адаптиране към всичко това“ – размишлява преподобната Карла Селене Евангелиста Сеговиано от Методистката църква в Мексико.

Като се има предвид реалността на физическото дистанциране по целия свят, Сеговиано каза, че е още по-важно да се продължи икуменическата работа у дома. „И друго предизвикателство в опита на Института в Босе беше липсата на участници от Латинска Америка, така че сега за нас също е задача да насърчаваме и подкрепяме по-отблизо други участници от Латинска Америка и да споделяме нашия икуменически опит“ – каза тя. „В толкова разнообразен във всички аспекти контекст, какъвто е Мексико, от съществено значение е да споделяме и създаваме нови преживявания, които ни карат да разширяваме икуменическото семейство, без да имаме еднаквост, но да имаме единство.

От ограниченията на COVID-19 до езиковите бариери, от разбирането на нови теологии до културните различия, студентите от Босе работиха по всичко това, за да формират сплотена група. „Това беше сбъдната мечта, да се срещнем с хора от над 22 държави под един покрив“ – каза преподобният Моисей Джигба от Република Сиера Леоне, църква „New Jerusalem Ministries International“. „Много идеи бяха нови за мен. Твърде многото информация за кратко време беше голямо предизвикателство за преодоляване.

Но, добави Джигба, когато завърши, той беше готов да изложи идеи, които научи в Босе, за да ги сподели с другите. „Този ​​натрупан опит ще бъде добре приложен“ – каза той.

Себастиан Менсе от Федерална Република Германия, Евангелско-лутеранска църква във Вюртемберг, заяви, че културните и политически различия са пречки в началото. „Някои от най-трудните пречки, с които се сблъсквах, бяха различията – не в теологията, а в културата и политиката, които застрашават изживяното общо свидетелство и отслабват откровението, което срещаме в нашия единствен Господ Иисус Христос“ – каза той. „Босе ми даде възможност да се сблъскам с наистина различно мислене и живот в Христос, които само могат да укрепят и разширят собствената ми църква у дома.

Обучението в Босе помогна на учениците да заживеят в собствените си определения и разбирания за християнско единство. „Освен това стана ясно, че християнското единство и икуменическата работа далеч надхвърлят моята собствена история, извън римокатолическите и лутеранските разделения“ – каза Менсе. „Нашето семейство е толкова колоритно и разнообразно, колкото човечеството; и моята църква трябва да участва в тази пълнота на всяко ниво.

Студентите също дълбоко оценяват възможността да завършат своите строги проучвания сред красивите планини на Швейцария. „Швейцария е моята мечтана страна“ – каза Фонтип Пхантакитфайбун от Църквата на Христос в Тайланд. „Това е страна, в която винаги съм мечтал да отида преди смъртта ми.

Най-важното, добави тя, Босе дава възможност да служим на Бога по по-широк и по-свободен начин.

Ден преди церемонията по дипломирането си студентите се срещнаха онлайн с представители на някои римски дикастерии, включително Папския съвет за насърчаване на християнското единство, Дикастерия за насърчаване на цялостното човешко развитие и Папския съвет за междурелигиозен диалог. Те участваха чрез стрийминг във Вечернята, председателствана от кардинал Курт Кох за закриването на Седмицата на молитвата за християнско единство.

Ще пренеса своите знания и опит, придобити в Босе, в моята родна църква и общност“ – каза тя. „Ще споделя с тях и ще ги накарам да разбират, приемат и уважават и другите християнски деноминации.

Photo: Sang Hoon Han

Докато студентите приемаха сертификатите си, преподобният отец д-р Лорънс Иуамади, академичен декан на Икуменическия институт в Босе, им каза, че истинското въздействие на обучението и престоя им в Босе започва в момента, в който човек напусне Института в Босе. „Ако е вярно, че всяка учебна година в Босе е уникална, то тогава учебната година 2020-2021 може да е най-уникалната по очевидни причини“ – каза той. „Оттук и нашата надежда и молитви за тях: те да се възползват максимално от знанията, които са придобили, своя опит, богатите приятелства, предизвикателствата и радостите, които свободно са споделяли и обменяли през последните месеци, превръщайки ги във важна основа за бъдеща ангажираност в поклонението на справедливостта и мира в техните общности и контексти.

Иуамади добави: „Ние се молим Бог да ги насочи обратно към техните семейства, хора и църкви.

Учи в Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в Босе, Швейцария

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal