Фоторепортаж от строително-монтажните дейности в Монастира Гелати, Грузия | СНИМКИ

In other languages: GEO

Автор: Йордан Георгиев

Завърши възстановяването на повредения фрагмент от временния покрив в западната част на Храма Рождество Богородично в Монастира Гелати. Относно южната част на Католикона, главният Храм в Монастирския комплекс Гелати, извършените през 2018-2019 г. строително-монтажни дейности, според експерти по културното наследство не са извършени правилно и съгласно архитектурните предписания.

Поради това, Агенцията за културно наследство е наложила парична санкция на фирмите, извършили този ремонт.

Монастирът Гелати е най-важният християнски и културен център в средновековна Грузия.

Монастирът се намира до град Кутаиси в Грузия, Свещена Митрополия на Кутаиси и Гаенати с управляващ Архиерей – Митрополит Йоан (Гамрекели). Монастирът се намира на около пет километра разстояние от града, който е древен център на историческата грузинска провинция Имерети.

Католиконът на Монастира е изграден през 1106 г. от крал Давид IV, известен с прозвището „Строителя“. Давид ІV Строителя (1089-1125) е владетелят, при когото Грузия е в апогея на своята културна и военна мощ, когато тя преживява своя „златен век“. Крал Давид отблъсква няколко пъти селджуките. Изпраща младежи да се образоват във Византия, по негово време се изграждат и възстановяват множество църкви и монастири, сред които безспорно най-значимият е Гелати.

Той се възкачва на трона едва на 16-годишна възраст след като неговият баща Георги II е принуден да абдикира в полза на своя син. Давид IV възстановява своята страна, разрушена и унищожена от вражеските нашествия най-вече на селджукските племена (османци). Той управлява 36 години. Заради личния му принос към Грузинската Църква и своята страна, той е добавен в Лика на Светиите като Свети Давид Строителя. Празникът на Свети Давид Строителя се чества на 26 януари.

Оградната стена и останалите пристройки в Монастира са построени през XII-XIII в. Монастирът Гелати е национален паметник на културата за Грузия и обект на световното културно наследство.

Фоторепортерът на Interpressnews г-н Георги Николашвили е бил в Гелати на мястотото на извършване на ремонтните дейности, за да заснеме отблизо този процес, който вълнува голяма част от грузинското общество.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal