Сръбската Патриаршия и Римокатолическата църква: Братство и обединение в помощ на засегнатите при земетресенията в Хърватия | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRB

Автор: Александър Иванов

На 12 януари 2021 Загребско-Люблянският Митрополит д-р Порфирий (Перич) (Сръбска Патриаршия) и Римокатолическият архиепископ в Загреб кардинал Йосип Бозанич се срещнаха в Римокатолическата архиепископия в Загреб. Това съобщава пресслужбата на Сръбската Патриаршия.

Двамата посетиха Катедралата в Загреб Успение на Пресвета Богородица (римокатолическа) и Катедралата Преображение Господне (православна). Както двата храма, така и помещенията на Загребско-Люблянската Митрополия и на Римокатолическата архиепископия в Загреб, които се намират до храмовете, бяха сериозно повредени при поредицата земетресения, които удариха Хърватия на 29 и на 30 декември 2020, както и при по-ранното земетресение от 22 март 2020.

В сърдечни разговори Митрополит д-р Порфирий (Перич) и кардинал Йосип Бозанич обмениха мнения относно справянето с ковид пандемията и нейните последици, но така също и за подкрепата на семействата от региона Бания, чието съществуване е застрашено поради земетресенията.

В изявление пред медиите, Митрополит д-р Порфирий (Перич) заяви, че споделя с кардинал Йосип Бозанич съчувствие и съпричастност относно семействата на загиналите по веме на земетресенията. Митрополит д-р Порфирий каза, че въпреки факта, че много храмове са били унищожени, в този момент е много по-важно да се осигури настаняване на хората, загубили домовете си, а възстановяването на храмовете може да бъде оставено за в бъдеще, защото храмовете са за хората, а не хората за храмовете.

Римокатолическият архиепископ в Загреб каза, че грижата за хората е на първо място, а след това и всичко останало.

Като епископи ние виждаме нуждите и страданието на хората, както и помощта, която се оказва за тяхното благо. Призовавам всички да направят всичко, което е по силите им, особено за тези, които са останали без дом.“ – казва кардинал Йосип Бозанич и допълва, че „Божият зов – ковид пандемията – събуди в нас отговори и стъпки един към друг“.

Кардинал Йосип Бозанич подчерта, че подкрепя икуменизма и единството на всички, и изрази радостта си от това, че „Римокатолическата църква има много общи неща с вярващите от Сърбия и от Сръбската Патриаршия“.

Дори тихите сили на този свят ни казват, че сме призвани да бъдем едно в многообразието, и че човек се нуждае от брат и сестра. Ако разпознаем ближния си в другия, тогава трудностите, каквито и да са те, поне ще бъдат по-лесно поносими и вероятно ще бъде по-лесно справянето с тях на практика“ – каза Митрополит д-р Порфирий (Перич).

След като посетиха Храмовете и помещенията на Загребско-Люблянската Митрополия и на Римокатолическата архиепископия в Загреб, духовниците подчертаха, че щетите са огромни. Те призоваха Правителството на Хърватия да насочи цялото си внимание и помощ към пострадалите и към щетите.

Митрополит д-р Порфирий каза, че много православни Храмове в региона Бания са унищожени, а две са напълно разрушени. Той повтори, че в този труден момент най-важното е да помогнем на конкретни хора, да задържим всички в техните настоящи места.

Кардинал Йосип Бозанич каза, че около 80 храмове и 69 други църковни помещения в диоцеза на Римокатолическата архиепископия в Загреб са значително повредени.

Духовниците бяха придружавани от техни събратя и съслужители.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎