СРАМНО: Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев се подигра с Вселенската Патриаршия и я сравни със „Световната лига на сексуалните реформи“ | VIDEO

Автор: Александър Иванов

На 23 януари 2021, в ефира на ТВ „Россия 24“, председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Маестро Митрополит г-н Иларион (Алфеев), известен най-вече като „хулителя на всичко“, заяви, че проф. Андрей Кураев може да бъде отлъчен от Църквата, ако продължи своята дейност.

Лари

По-рано Епархийският църковен съд на Московска Епархия низвергна от сан проф. Протодякон Андрей Кураев. Решението бе взето заради коментара на проф. Протодякон Андрей Кураев в LiveJournal относно смъртта на настоятеля на Богоявленския Катедрален Събор в Москва Протойерей Александър Агейкин. Тогава Епархийският църковен съд заяви, че в коментарите на Кураев се съдържат богохулство срещу Църквата и клевети. Решението за низвержение ще влезе в сила след като Московският Патриарх Кирил го утвърди, а дотогава то може да бъде обжалвано.

Искрено съжалявам за случилото се с Андрей Кураев, който някога направи много за Църквата. Благодарение на неговите книги и лекции хората дойдоха при Бога. Обаче по едно време Кураев пое по обратния път и сега с клеветите си срещу Църквата той отблъсква мнозина от Бога, от религията и от Църквата. Затова всъщност нищо не го свързва с Църквата и фактът, че е лишен от светия сан, е естествен резултат от неговата дейност. Ако тази дейност продължи в същия дух, вероятно ще последва отлъчване от Църквата. Въпреки това, никога не е късно да спрем и да поемем по пътя на покаянието.“ – заяви Митрополит Иларион.

Маестро Лари се отнася с ирония към плановете на Кураев да обжалва решението на Московския Епархийски съд пред Вселенския Патриарх Вартоломей.

Според маестро Лари: „Кураев може да обжалва навсякъде, дори и пред Световната лига на сексуалните реформи. Повече от достатъчно е просто да се изпрати едно покайно писмо до Московския Патриарх Кирил“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal