Социологическо проучване: По-голямата част от украинците празнуват Рождество Христово според юлианския календар

Автор: Александър Иванов

След проведено социологическо проучване от украинската Социологическа група „Рейтинг“ между 02 и 04 януари 2021 сред близо 2500 респонденти на възраст 18 години и повече, във всички региони на Украйна, с изключение на временно окупираните територии на Крим и Донбас, се представят нагласите на украинци относно датата на празнуването на Рождество Христово.

77% от анкетираните украинци заявяват, че празнуват Рождество Христово според юлианския календар на 07 януари.

15% заявяват, че празнуват празника два пъти – един път на 25 декември според новоюлианския календар, и втори път на 07 януари според юлианския календар. Празнуващите по два пъти са основно от Киев и от западните региони на Украйна.

А само 3% заявяват, че празнуват Рождество Христово само според новоюлианския календар на 25 декември.

Същевременно, 5% заявяват, че изобщо не празнуват Рождество Христово.

Анкетирането е извършено по метода Computer Assisted Telephone Interviewing.

Припомняме, че по-рано Предстоятелят на Православната Църква на Украйна Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний заяви в интервю за Радіо Свобода, че празнуването на Рождество Христово на 25 декември заедно с останалите поместни Църкви би било важно за украинците, чак след като те узреят за такова решение.

Като цяло нямам нищо против, но разчитам на мнението на нашите вярващи. Пък и ясно знаем какви са резултатите от проучванията: 60% от украинците са против празнуването на 25 декември. Ние като Църква разчитаме на нашите вярващи, в контекста на това, че все още се утвърждаваме като поместна Православна Църква. И ако сега преминем към новия календар, ще имаме още едно ново разделение. Пък не можем да говорим за две Рождества Христови. На държавно ниво някои могат да празнуват. Имаме римокатолици, които празнуват на 25 декември. Никой нищо не отрича и никой никого не отхвърля. Когато Църквата ни узрее, когато вярващите ни узреят за това, тогава, разбира се, ще вземем и съответното решение.

Неведнъж съм казвал, че е въпрос на време. Това ще се случи, но само когато украинският народ, православните християни подходят съзнателно към този въпрос. Когато видим, че мнозинството е говото, тогава ще бъде взето общоцърковно решение за преход към новия календарен стил.

И пак подчертавам, че движението за преход трябва да идва отдолу нагоре, от вярващите към Синода на Църквата.

Преди да преминем към новия календар, трябва достатъчно добре да ограмотим хората. Виждаме, че в други поместни Църкви, като например Еладската и Румънската, които по едно и също време преминаха към новия календар, при тях все още има разделения, старостилни разколи и т.н. А ние нямаме право да допускаме разделения!“ – заяви тогава Негово Блаженство.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal