Синодът на Еладската Църква: Изборът за ваксинация не е църковен или богословски въпрос… Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента в Гърция, не изискват използването на ембрионални клетъчни култури за тяхното производство

In other languages: GR EN – GEO MK FR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 12 и 13 януари 2021 г. Постоянният Свещен Синод (ПСС) на Еладската Църква заседаваше чрез видеоконферентна връзка на своята 164-та Синодална сесия, под председателството на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II.

ПСС на Еладската Църква даде своя отговор на всички неверни твърдения, повдигнати срещу него след празника Богоявление и по други актуални въпроси, вълнуващи вярващите християни.

ПСС разгледа и въпроса за ваксинацията срещу Covid-19 като поясни, че „изборът за ваксинация не е богословски или църковен въпрос. Това е основно медицинско-научен въпрос, както и свободен личен избор на всеки човек в комуникация с неговия личен лекар и не представлява отпадане от правилната Вяра и живот“.

Първата заповед след любовта към Бога е любовта към ближния, който е „Христос в друг образ“. Църквата няма как да бъде проводник на злото и смъртта чрез своето слово или действията, а да допринася за запазването на живота, който е Божи дар“, се казва в комюникето на Синода.

Синодът благодари на православния народ и благочестивия клир за това, че приеха и изпълняваха решенията на Свещения Синод от началото на пандемията, спазвайки всички санитарни мерки, предвидени в решенията на експертите и гръцката държава.

По време на празника Богоявление в храмовете имаше ред и стриктно се спазваха предписаните санитарни мерки, докато случаите на отклонения, при които мерките не бяха спазвани извън храмовете, бяха минимални и за съжаление бяха преувеличени от средствата за масова информация.

ПСС категорично протестира срещу публикации, не срещу тези, които критикуват дори грубо Църквата, а срещу тези, които със системна едностранчивост и тенденциозност са насочени към Църквата, нейните пастири и верен народ като преди всичко се опитаха да инкриминират всяка проява на нейните религиозни настроения. Вярата не е индивидуален факт, според протестантските концепции, а факт на взаимоотношения, преживявани предимно в колективното поклонение пред Бога, признато за начин, по който някой да бъде член на Православната Църква.

Осъжда излъчванията по телевизиите ALPHA, ΣΚΑΪ и STAR по случай честването на празника Богоявление от предходните години, представени като тазгодишни, както и различни статии в пресата със съответното съдържание. Такива методи не могат да имат връзка с висшата демократична мисия на журналистическата работа.

Изказваме нашето съжаление за евтините, непопулярни и затихващи атаки срещу офисите на Свещената Митрополия на Пирея и срещу Митрополитския Храм на Свети Мина в Ираклион“, подчертават от Постоянния Синод.

Синодът следи отблизо въпроса за ваксините чрез Синодалната Комисия по биоетика, която чрез своите постоянни доклади информира Синодалния орган относно всички развития по въпроса.

В този контекст, Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква след подробно проучване за ваксините срещу Covid-19 отбелязва, че ваксините, които се използват в момента у нас (Гърция – Бел. авт.), не изискват използването на ембрионални клетъчни култури за тяхното производство“.

Синодът отново подчертава, „особено за онези от своите членове (християно-талибани – Бел. авт.), които са особено чувствителни към сценариите за заплаха и опасност, въз основа на различна журналистическа информация главно в интернет и социалните мрежи или заради притежавани от тях предразсъдъци, че изборът за ваксинация не е богословски или църковен въпрос. Това е основно медицинско-научен въпрос, както и свободен личен избор на всеки човек в комуникация с неговия лекар и не представлява отпадане от правилната Вяра и живот“.

Освен това един от Архиереите на Еладската Църква, Митрополитът на Навпакт и Свети Власий г-н Йеротей (Влахос), вече е ваксиниран, представлявайки Архиепископа на Атина и цяла Гърция г-н г-н Йероним II, който не можеше да бъде ваксиниран поради медицински причини, макар да заяви пръв желание за ваксиниране.

Представителят на Постоянния Свещен Синод, Митрополитът на Илион г-н Атинагор, след края на заседанието на Синода отговори на няколко въпроса. Той подчерта, че „Еладската Църква ще отнесе въпроса с фалшивите новини до Националния съвет за радио и телевизия на Гърция“.

Що се отнася до Митрополита на Калаврита г-н Йероним, който публично извън храма и в присъствието на вярващите освети водите на коринтския залив по време на празника Богоявление, което представлява нарушение на текущото законодателство и решението на Постоянния Синод – Митрополит Атинагор заяви, че Синодът е решил да му изпрати писмо във връзка с неговите действия, без да разкрива съдържанието му.

И накрая, що се отнася до опасенията, че гражданските бракове са разрешени (нововъведение в Гърция, от което се възползват малцина граждани), докато религиозните бракове, от които произтича и юридическо действие за гръцката държава, не са разрешени в този период – Митрополит Атинагор подчерта, че „Църквата всъщност е обжалвала това решение пред Държавния съвет (Върховен административен съд – Бел. авт.)“. Той заяви също, че вече е подадена молба, така че да се разрешат религиозните бракове и кръщенета в присъствието на минимален брой хора по време на пандемията.

Източник: Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal