Начало » Новини » Светът » Свещеният Синод на Еладската Църква не е съгласен с новите правителствени мерки за празника Свето Богоявление

Свещеният Синод на Еладската Църква не е съгласен с новите правителствени мерки за празника Свето Богоявление

In other languages: GR GEO

Автор: Йордан Георгиев

Чрез своето комюнике Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква реши да не се съгласява с новите правителствени мерки по отношение на функционирането на храмовете по време на празника Свето Богоявление, обявени на 02 януари 2021.

По-специално в съобщението се посочва, че Постоянният Свещен Синод настоява за първоначално договореното с държавата и конкретно храмовете да останат отворени за съучастието на вярващите в Божествената Литургия и Освещаването на водите в храмовете в деня на Богоявление (Свето Кръщение Господне).

Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква изисква от държавата да спазва изцяло предпоследното Общо министерско решение Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) без никакви допълнителни проблеми, като вземе предвид факта, че „на празника на Рождество Христово и на Нова година (Обрезание Господне и Свети Василий Велики), както и през останалите дни от Светото Дванадесетодневие, в хилядите енорийски храмове на Еладската Църква са спазени стриктно всички предвидени здравни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус с грижата на местните Митрополити и клирици”.

От Синода на Еладската Църква изпратиха протестно писмо до гръцкото правителство, разглеждайки диалога като единственото средство за решаване на въпроси, свързани с отношенията между държавата и религиозните общности, които съществуват в Гърция.

Постоянният Синод призовава както ръководството на Европейския съюз, така и гръцкото правителство да предприемат необходимите стъпки, за да гарантират, че незабавно ще бъдат предоставени достатъчен брой одобрени ваксини за гражданите.

Никой няма право да обслужва чужди цели пред такъв важен въпрос като преодоляването на пандемията, защото правото на здраве принадлежи на всеки“, посочи Постоянният Свещен Синод на Еладската Църква.

Снимки: Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Източник: Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal