Свещената Архиепископия на Канада: Има ли талибани в Православната Църква? Липса на църковно съзнание

In other languages: EN – GR MK

Превод: Йордан Георгиев

Ако сте чели в последно време в сайтовете, където пишат „църковни“ мъже, човек може да изгуби ума и дума. Питаме се, дали някои от тези, които пишат, наистина са православни християни? (Патриарси, архиереи, свещеници, старци, монаси)?

От техните трудове виждаме, че им липсва любов, мир, благоразумие, смирение и логика. Преди всичко им липсва църковното съзнание.

Спомнят ли си това, което рече Христос? „Не съдете, за да не бъдете съдени“ (Мат. 7:1); „Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява;(Мат. 12:25). „И понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта; а който претърпи докрай, той ще бъде спасен” (Мат. 24:12-13).

Какво означава да си първи сред равни? Когато първият председателства Свещения Синод (на поместна автокефална Църква или на Патриаршия), може ли някой друг да бъде считан за първи (или равен) с него? Когато първият председателства Вселенския събор, може ли някой друг да бъде първи (или равен) с него? Не е ли това учението на Църквата, че в един Синод, който и да е Синод по този въпрос – този, който е първи, не решава сам, а уважава мнозинството от членовете, но нито и членовете могат да решават сами (йерархично-синодално и синодално-йерархично управление на Църквата – Бел. прев.)? Ще могат ли членовете на Синода да заседават без първия? Със сигурност не. Подобно заседание е парасинагога (сборище на нечистивци – Бел. прев.) или неканоничен заговор. Не е ли това истинското учение на Православната Църква?

Този, който има църковно съзнание, не къса безшевния хитон (дреха – Бел. прев.) на Христос. Той не поставя себе си над Църквата. Той не позволява егоизма му да доминира и да го кара да вярва, че е безпогрешен. Не само в Църквата, но и във всяко добре управлявано общество, не се позволява това, което в последно време се представя в православните сайтове от всички видове православни талибани.

Когато някои хора достигнат точката, в която тълкуват Божията воля чрез собствения си егоизъм, тогава нещата стават непоправими, освен ако няма истинско покаяние. Православни християни, които и да сте, трябва да придобиете смирение, благоразумие и църковно съзнание.

Тези, които наистина имат православно убеждение (дух – Бел. прев.) и църковно съзнание, не се появяват в сайтовете, а чакат да чуят истинския глас на Църквата. Истинският глас на Църквата се представя само от онзи, който председателства Синода (Събора – Бел. прев.) или от официалния представител на Синода. Всичко останало са неправославни гласове и продукт на луциферовия егоизъм.

Източник: Ἱερά Ἀρχιεπισκοπὴ Καναδᾶ | Greek Orthodox Archdiocese of Canada

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal