Световният съвет на църквите: Солидарност с американските църкви, когато те издигат пророчески глас в разгара на тази нова и остра криза

Автор: Александър Иванов

В писмо, изпратено на 08 януари 2021 до църквите-членки на Световния съвет на църквите в САЩ, Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC), изрази солидарността на ССЦ на фона на насилието и беззаконието в контекста на нападението срещу Конгреса на САЩ на 06 януари 2021.

Станахме свидетели на сцени, които малко от нас някога са очаквали да видят. За съжаление, обаче, когато разделението, конфронтацията, очернянето и дезинформацията се превръщат в основни елементи на политическия дискурс, и когато стремежът към власт замести общото благо като основна цел на политическите лидери – тогава резултатите от всичко това са неизбежно лоши.“ – пише отец Йоан Саука.

В писмото си той добавя, че глобалното икуменическо общение е вдъхновено от християнското свидетелство, което много църковни лидери в САЩ са проявили през годините, вкл. и по време на нападението срещу Капитолия в САЩ.

Чрез това писмо искам да ви предам подновената и засилена солидарност с вас от името на всички църкви-членки на ССЦ, докато вие издигате пророческите си гласове в разгара на тази нова и остра криза, особено докато се надявате и се молите за мирен преход на властта.

Вие сте призвани да бъдете пастири на дълбоко разделено, недоверчиво и уплашено стадо, чиито страхове и различия се инспирират от онези, които се стремят да осигурят и поддържат политическа власт за собствените си интереси.

Възстановяването на доверието и насърчаването на помирението е тежест, която трудно можете да носите сами. Ние се молим Бог да даде на всеки от вас и на нас мъдрост и сили, за да можем заедно да отговорим на това предизвикателство.

Нека вашите църкви и държавата ви да намерят мира и радостта, които са ни гарантирани в Писанията.

И нека се молим Бог да ни води всички заедно по пътя на разбирателството и състраданието, справедливостта и мира.“ – пише още в писмото си Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC).


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎