Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия: За нов Митрополит на Испания е избран Архимандрит Висарион Комзяс

In other languages: GR ES – EN MK GEO

Превод: Йордан Георгиев

Днес в четвъртък на 14 януари 2021 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия се събра на заседание, под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

По време на заседанието Светият и Свещен Синод избра нов Митрополит на Испания.

Светият и Свещен Синод избра за нов Митрополит на Испания и Португалия, Великия Архимандрит на Вселенската Патриаршия г-н Висарион Комзяс.

Епископската хиротония на избрания за Митрополит на Италия, Архимандрит Висарион ще бъде в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фенер на 25 януари 2021 г.

Източник: Ρομφαία


(Обновено)

Бел. прев.:

Първите православни християни в най-ново време, които се заселват в Иберия са гръцки преселници търговци от Додеканиса и Западна Македония в края на 19 в. В началото на 20 в. се създава енория в Мадрид и така постепенно се стига до създаването на 45 енории, където служат общо 40-45 клирици към днешна дата.

До 1963 г. Испания и Португалия са били част от диоцеза на Свещената Архиепископия на Тиатира и Великобритания, а до 2003 г. част от диоцеза на Свещената Митрополия на Галия и Екзархия на Иберия, когато се отделят от нея. На 20 януари 2003 г. се създава Свещената Митрополия на Испания и Португалия с решение на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия. В нейния диоцез влизат Испания, Португалия, Гибралтар, Андора, Балеарските острови, Канарските острови, Азорските острови и остров Мадейра.

Митрополията е разделена на 5 Архиерейски наместничества:

  • Централна и Северна Испания с катедра Мадрид;
  • Източна Испания и Андора с катедра Барселона;
  • Южна Испания с катедра Малага;
  • Канарски острови с катедра Лас палмас де Гран Канария и
  • Португалия и Галиция с катедра Порто.

Новоизбраният за Митрополит на Испания Архимандрит Висарион Комзяс е третият Митрополит на Испания след блаженопочившия Митрополит Епифаний Периалас (04.05.2003 – 30.04.2007; + 09.05.2011) и Митрополит Поликарп Ставропулос (30.04.2007 – 14.01.2021).

Катедрален Храм на Свети Апостол Андрей и Свети Димитрий Солунски в Мадрид, Испания

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal