Румънската Патриаршия стартира разяснителна кампания относно ваксинацията срещу COVID-19 | БРОШУРА

In other languages: RO

Автор: Александър Иванов

Румънската Патриаршия стартира разяснителна кампания относно ваксинацията срещу COVID-19. Свещеният Синод разпространи до всички Епархии информационна брошура, озаглавена Ваксинация срещу COVID-19 в Румъния. Безплатно. Доброволно. Безопасно. Това съобщава Basilica.ro.

Брошурата се състои от 18 страници и отговаря на основните въпроси, които интересуват вярващите относно ваксинирането.

Свещениците ще влязат във втория етап на ваксинация в Румъния, който ще започне след няколко дни, а Румънската Патриаршия призовава да се даде точна и ясна информация на населението.

Говорителят на Румънската Патриаршия Василе Банеску коментира наскоро, че „Патриаршията приветства добрите новини за ваксината, но Църквата не може да се произнася по строго медицински въпроси“.

Архиепископът на Арджеш и Мушчел г-н Калиник (Аргату) (Свещена Архиепископия на Арджеш и Мушчел, Свещена Митрополия на Мунтения и Добруджа, Румънска Патриаршия) направи обръщение, озаглавено Относно кампанията за ваксинация с молба към вярващите да се информират само от безопасни и оторизирани източници, за да не станат жертва на дезинформация, като им припомня, че ваксинацията е доброволна и незадължителна, и ако имат съмнения, могат да четат посочените в неговото обръщение правителствени сайтове за разяснителна информация. Архиепископът съобщава, че ще бъде ваксиниран като всички останали, когато приключи ваксинацията на рисковите групи.

Питате дали ще се ваксинирам? Разбира се, след като всички на първа и втора спешна линия бъдат ваксинирани. Защо трябва да се ваксинираме? Мисля, че си спомняте как в Румъния бяхме ваксинирани от ранна възраст и винаги срещу различни вируси и болести. Чудихме ли се защо сме ваксинирани срещу грип? Съмнявахме ли се? Мисля, че никой не поставя под съмнение ваксината срещу грип. Просто е! Вирусът COVID-19 има в структурата си проявления, подобни на обикновения грип, който преследва човечеството. По същия начин трябва да се разбира и антиковид ваксината, но с едно изключение: че се появяват определени мутации, нов щам и затова трябва да се борим масово срещу болестта и усложненията” – пише в изявлението си Архиепископът.

Румънски презвитери коментират, че специалистите трябва да обяснят на хората ползите от ваксините, а вярващите трябва да знаят, че всичко е в Божиите ръце и да не позволяват въпросът с ваксинацията да ги направи враждебни един към друг.

Цялата брошура можете да разгледате тук.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎