Румънската Патриаршия защити религиозното образование в ощообразователните училища

Автор: Александър Иванов

Румънската Патриаршия се обяви в защита на запазването на религиозното образование в училищната програма по време на дебат по въпроса, организиран от Комисията за образование, наука, младеж и спорт и Комисията за образование на Румънския Парламент. Това съобщава Basilica.ro.

Църквата беше представена от Патриаршеския Викарен Епископ на Плоещ г-н Варлаам и свещениците отец Никушор Белдиман (патриаршески съветник) и отец Джордж Джамборе (инспектор на Образователно-богословския отдел на Румънската Патриаршия).

Eпископ Варлаам подчерта, че „Патриаршията проявява много специален интерес към образованието като цяло и, разбира се, към религиозното образование в частност“.

Негово Блаженство Патриарх Даниил също отправи апел към министъра на образованието по въпроса миналата година, като заяви: „Оценяването е част от спецификата на всеки училищен предмет, следователно е необходимо и в часа по религия. Липсата на оценка на учениците в час по „Религия“ или намирането на алтернативни решения е оскърбление за статута ѝ на училищна дисциплина”.

Понастоящем религиозното образование се състои само от един час седмично и Църквата вярва, че молбата ѝ да запази този минимум трябва да бъде подкрепена. Епископ Варлаам обясни, че религиозното образование не трябва да бъде дискриминирано, а трябва да се третира като другите хуманитарни науки, защото преподаването на религия в училище има дълбоки образователни ценности и формираща роля в живота на децата и младите хора и часът по религия допринася за намаляване на негативните ефекти от съвременната криза на идентичността.

Патриаршеският Викарий припомни и факта, че според румънската Конституция децата имат право да участват в часовете по религия, а над 93% от румънските родители са изразили желанието децата им да посещават такива чаове.

Миналата година румънският Парламент отмени задължителния характер на сексуалното възпитание в училищата, след като Румънската Патриаршия излезе с изявление, противопоставящо се на задължителния характер на такива часове, призовавайки родителите да могат да запазят правото да решават как децата им ще бъдат възпитавани и просвещавани по такива въпроси, както е предвидено в румънската Конституция.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal