Рождество Христово по юлиански и новоюлиански календар в Доха, Катар | Свещена Архиепископия на Катар (СНИМКИ)

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Празникът Рождество Христово беше отпразнуван в Доха, Катар във време на пандемия.

В четвъртък на 11/24 декември 2020 г. вечерта започна последованието на Вечернята и Утренята, а след това беше отслужена Божествената Литургия на арабски и английски език.

В петък сутринта на 12/25 декември 2020 г. беше отслужена Утренята и Божествената Литургия на арабски, гръцки и румънски език. На богослужението взеха съучастие посланикът на Молдова в Доха г-н Виктор Твирчун и аташето по отбраната на Гърция в Доха полковник от военновъздушните сили г-н Кириакос Димитракулас.

Заради Covid-19, в Свещения Храм на Свети Исаак Сирин е разрешено да съучастват в Божествената Литургия само 150 вярващи. В същия ден, останалите вярващи участваха в Утренята и Божествената Литургия , която беше отслужена от презвитер Димитриос в Параклиса Успение Богородично.

В сряда сутринта на 24 декември 2020/6 януари 2021 бяха отслужени Утреня с прочитане на Велики (Царски) часове, Вечерня и Василиева Божествена Литургия, а следобед Утреня и Божествена Литургия на славянски и сръбски език, на които присъства и посланикът на Сърбия в Доха г-н Ясминко Поздерач, както и много вярващи.

Последованията бяха възглавени от Високопреосвещения Архиепископ на Катар г-н Макарий в съслужение с презвитер Димитриос. Вместо проповед за празника, беше прочетено Рождественското послание на Негово Божествено Блаженство Патриархът на Йерусалим г-н г-н Теофил III на езиците, на които беше отслужено всяко едно последование. На аналогичните езици пяха и хоровете от псалти.

От Свещената Архиепископия на Катар

Източник: Πατριαρχεῖον Ἱεροσολύμων


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎