Религиозните лидери предупреждават: Скакалците се завръщат в Източна Африка, застрашавайки продоволствената сигурност

Автор: Фредрик Нзвили, журналист на свободна практика, базиран в Найроби, Кения
Превод: Александър Иванов

Завръщането на пустинните скакалци в Източна Африка е основна заплаха за продоволствената сигурност в региона, тъй като пандемията от коронавирус продължава да причинява сериозни смущения. Това предупреждават религиозните лидери.

Скакалците се считат за най-древните вредители в света.

През 2020 огромни рояци с библейски размери нападнаха региона, унищожавайки хранителните култури и пасищата на животните, и изтласквайки глада и икономическите затруднения на нови по-високи нива. През януари 2021 ООН предупреди, че в Източна Африка започна да се разпространява нова инвазия.

Ние сме загрижени за тяхното въздействие върху продоволствената сигурност на хората“ – каза Никта Лубале от Уганда, която е генерален секретар на Организацията на африканските институции. „Ние също така сме загрижени за психологическото въздействие, което те оказват върху фермерите.

Учените свързват нашествието на скакалци в Източна Африка с необичайните метеорологични и климатични условия в Източна Африка, включително широкомащабните и обилни дъждове от октомври 2019.

Лубале призова за по-нататъшно разследване на връзките между нашествието на скакалци и изменението на климата.

Ние бяхме двусмислени, когато говорихме за изменението на климата. Трябва да бъдем по-ясни, за да могат общностите да разберат изменението на климата и адаптацията“ – каза Лубале.

Първата вълна дойде, когато повечето култури бяха узрели и щетите не бяха тежки. Сега реколтата е твърде млада и това представлява реална заплаха за фермерите“ – каза Питър Муня, секретар на кабинета на Кения по земеделие.

Африканските държави – включително Етиопия, Кения, Судан и Сомалия – са силно засегнати от скакалците. Нашествието им е довело до продоволствена несигурност от 35 милиона, което може да нарасне до 38 милиона, ако не бъдат предприети спешни действия, според ООН.

Хората в нашия район са номадски скотовъдци. Страхуваме се, че скакалците ще унищожат малкото останали пасища и ще доведат до глад” – казва Англиканският епископ Даниел Кампича Варио от Римокатолическата епархия на Марсабит. „Продоволствената сигурност в района е лоша. Хората засаждат и посевите, тъкмо да узреят, изсъхват.

Източник: Световен съвет на църквите


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎