Начало » Новини » Светът » Религиозните лидери в Йерусалим: Спешен призив за икуменическо братство и обединение между Православната и Римокатолическата църква; пандемията изисква обща архипастирска отговорност | СНИМКИ

Религиозните лидери в Йерусалим: Спешен призив за икуменическо братство и обединение между Православната и Римокатолическата църква; пандемията изисква обща архипастирска отговорност | СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

На 30 януари 2021 новоназначеният за Латински патриарх в Йерусалим г-н Пиербатиста Пицабала посети официално Гръцката Православна Патриаршия на Йерусалим. Това съобщава пресслужбата на Йерусалимската Патриаршия.

Латинският патриарх беше придружаван от негови събратя и съслужители.

Гостите бяха приети от Негово Божествено Блаженство Йерусалимския Патриарх г-н г-н Теофил III, както и от Божигробски старци, Архиереи и Йеромонаси.

В словото си, Патриарх Теофил каза, че приветства Латинския патриарх в Йерусалим „не като непознат, а като стар и доверен приятел“. Патриарх Теофил подчерта, че новината за новоназначението на г-н Пиербатиста Пицабала е била радостно приета както от религиозната му общност, така и от всички християни, които са отдадени за благосъстоянието на християнското присъствие в Светата земя.

В обръщението си Патриарх Теофил III отправи спешен призив за икуменическо братство и обединение между Православната и Римокатолическата църква, подчертавайки, че пандемията изисква обща архипастирска отговорност.

Пандемията само направи нашата мисия по-сложна и значима. Ние имаме по-тежки отговорности и нашето взаимно уважение и сътрудничество са по-важни от всякога. Имаме пълното доверие, че в ролята си на Латински патриарх ще продължите да полагате всички усилия, за да допринесете за по-силни и още по-ефективни отношения.

Както знаем, Йерусалим е утробата, от която се е родила Църквата, а в наше време Йерусалим може да бъде утробата, от която могат да бъдат извлечени нови сили за постигане на единство в Църквата. Тук в Йерусалим сме свидетели на автентичния дух на икуменизма, тъй като никъде другаде на земята толкова много християнски традиции не празнуват заедно на едно място във взаимно уважение, разбирателство и хармония. Всеки от нас има свои собствени традиции, обичаи и култура, а така имаме и по-дълбоко разбиране за истинската същност на диалога. Не е нужно да споменаваме и специалното място, което заемат нашите братя и сестри англикани и лутерани в икуменическото призвание.

Божествената Евхаристия е в основата на мисията на Църквата и ние никога не трябва да губим вниманието си по пътя към обединението на Православната и Римокатолическата църква, за което се молим и във всяка Божествена Литургия – а именно да се възстанови Общата Чаша и ние заедно да празнуваме в Олтара. Наясно сме, че никога не можем да бъдем самодоволни. Трябва да задълбочим комуникацията помежду си и да поддържаме този икуменически дух във всичко, което правим.“ – подчерта Негово Божествено Блаженство Йерусалимският Патриарх Теофил III.

В своето обръщение-отговор към Патриарх Теофил, новоназначеният Латински патриарх Пиербатиста Пицабала каза: „Йерусалим се превърна в неразделна част от живота ми през последните 30 години. През това време приех сътрудничеството с Гръцкия Православен Патриарх като важна подкрепа в моята мисия и поради тази причина съм благодарен и очаквам с нетърпение продължаването на това сътрудничество и завършването на проекта за възстановяване на Храма на Гроба Господен“.

Срещата завърши с размяна на подаръци, топлосърдечни прегръдки и пожелания, и с надежда за силно сътрудничество и единство.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal