Рашко-Призренската Епархия с призив за помощ към пострадалите от наводненията в Косово и Метохия | СНИМКИ

In other languages: SRB

Превод: Йордан Георгиев

Заради бедствията, които засегнаха целия регион, но също така и районите на Косово и Метохия – реките, потоците и подпочвените води преляха, образувайки порой, който засегна голяма част от общините, където сърбите съставляват по-голямата част от населението. Нанесени са огромни материални щети, причинени са сериозни щети на жилищните и спомагателните съоръжения, както и на земеделската земя.

Свещениците от Рашко-Призренската и Косовско-Метохийската Епархия непрекъснато изпращат своите доклади за Епархията и новините са тревожни. В Прилуже, община Вучитрън, река Ситница е излязла от коритото си и е наводнила 50 домакинства. Водата наводни дворовете и помощните сгради, особено оборите, така че добитъкът временно беше преместен. Водата също така е повредила фуража и дървата за огрев (въглища и вода), така че щетите са много големи, особено през тези зимни месеци. В сръбските села в района на община Лепосавич, които се намират по поречието на река Ибър, водата е заляла само нивите. Мостът, свързващ селата Дрен и Горни Книн, се срути на 12 януари. В село Грабовац близо до Звечан, три оранжерии за социалната кухняна на нашата Епархия бяха унищожени от вода, докато в Прековац (община Ново Бърдо) наводнението унищожи един тон картофи и цялата обработваема земя на социалните кухни е под вода.

В тази ситуация е много важно да се осигурят средства за възстановяване на щетите на жилищните сгради възможно най-скоро, за да могат хората да живеят нормално в къщите си, но и да се осигури достатъчно отоплителен материал и фураж за добитъка, за да може да оцелее през зимата. Това са предимно домакинства със скромни или много ниски доходи като възможностите за помощ на място са ограничени.

Ето защо в тези трудни моменти, когато при ниски температури и сняг, който продължава да вали, искрено се надяваме хората с добра воля да проявят братска солидарност и да помогнат на най-застрашените. В допълнение към службата за Косово и Метохия и отделни неправителствени организации, които са започнали работа за помощи за пострадалите, Рашко-Призренската Епархия призовава всички, които все още не са се присъединили да помогнат.

Плащанията могат да се извършват по джиро сметката на Епархията: 205-62330-17

С име: Помощ за застрашените от наводненията в Косово и Метохия.

Ние се молим на Господа за всички онези, които помагат на нашите застрашен народ, Господ ще върне добро за направеното от тях добро.

Източник: Епархиjа Рашко-Призренска и Косовско-Метохиjска | Српска Православна Црква

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal