Престави се в Господа от коронавирус Главният секретар на Синода на Кипърската Църква Архимандрит Григориос Мусурулис | Известие за смърт

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Известие за смърт

„Свещената Архиепископия на Кипър с дълбока скръб известява, че днес в понеделник на 11 януари 2021 г. в 06:15 ч. сутринта се престави в Господа от коронавирус, Високопреподобният Архимандрит отец Григориос Мусурулис, Главен секретар на Свещения Синод на Църквата на Кипър.

На 17 декември 2020 г. отец Григориос беше диагностициран с коронавирус и оттогава неговото здраве се влоши.

На 26 декември 2020 г. постъпи в Главната болница на Никозия, а преди два дена, тъй като не можеше да диша, беше интубиран.

Нека Бог вечно го упокоява и да го засели във Вечното Си Царство.

Изходното последование на блаженопочившия Архимандрит Григорий ще бъде отслужено идния четвъртък, на 14 януари 2021 г. в Свещения Храм на Пресвета Богородица Евангелистрия Палуриотиса, в 10:00 ч.

Опелото ще отслужи Негово Блаженство Архиепископът на Кипър г-н г-н Христостом II в съслужение с членове от Свещения Синод.

Архимандрит Григориос Мусурулис е роден през 1950 г. на остров Хиос, Гърция. Завършва филология и богословие в Аристотелския университет в Солун, а през 1976 г. става член на Богословското братство „О СОТИР“, служейки като свещенопроповедник от редицата на миряните и катехизатор в различни градове на Гърция, демонтрирайки изключително богато мисионерско и проповедническо дело.

През 2000 г. е определен като представител на Братството в Кипър. През 2014 г. е поканен от Негово Блаженство Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом да служи като клирик на Свещената Архиепископия на Кипър.

През 2014 г. е хиротонисан от Негово Блаженство за дякон и презвитер, а след това хиротесиран за Архимандрит.

Той служи като ефимерий в Катедралния Храм на Свети Йоан, занимавайки се с проповедническа и писателска дейност, радиопредавания с богословско съдържание, изповедничество, катехизация и организирането на младежки лагери.

През януари 2018 г. беше определен за Главен секретар на Свещения Синод. Той служи на тази позиция добросъвестно, с последователност и голяма ревност.

Свещена Архиепископия на Кипър,
11 януари 2021 г
.“.

Източник: Εκκλησία της Κύπρου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal