Престави се в Господа от коронавирус Архонт Протопсалтът Харилаос Талядорос | VIDEO

In other languages: GREN GEO

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 11 януари 2021 г. угасна на 95-годишна възраст великият учител по псалтикийно изкуство Архонт Протопсалтът Харилаос Талядорос.

Блаженопочившият професор Харилаос Талядорос след многодневна хоспитализация в 424-та Военна болница в Солун, заради инфекцията и лечението на коронавирус, беше засегнат илеума (долната част на тънките черва – Бел. прев.), което доведе до полиорганна недостатъчност и сложи край на живота му.

Изходното последование на блаженопочившия корифей на псалтикийното изкуство с оглед специалните условия заради пандемията ще бъде отслужено в храма на новите гробища в Солун.

Кратка историческа справка:

Незабравимият учител Харилаос Талядорос е роден през 1926 г. в Солун. Завършва право и финанси. След това той завършва Факултета по византийска музика на Националната Атинска консерватория, където е бил ученик на професора Протопсалт Христофорос Куцурадис.

Решаващо за неговото псалтикийно развитие е срещата му през 1945 г. с Архонта Протопсалт на Великата Христова Църква Констандинос Прингос.

Харилаос Талядорос от млада възраст е познат в Храмовете на Солун, където работи като псалт: в Храма на Свети Терапонт в Като Тумба (1942 – 1944), в Храма на Свети Фанурий и Свети Йоан Предтеча (1944 – 1952) и като протопсалт близо 60 години в Катедралния Храм София Божия (1952 до 2021).

Той е награден с офикията „Архонт Протопсалт на Свещената Архиепископия на Константинопол“.

Преподавал е византийска музика в Аристотелския университет в Солун (1964 – 1967), в Македонската консерватория в Солун и Школата по византийска музика към Свещената Митрополия на Солун.

Той е един от най-известните и най-дейните съвременни псалти на Гърция с богат псалтикиен опит и дейност, вкл. и в чужбина.

БОГ ДА ГО ПРОСТИ! ВЕЧНА МУ ПАМЕТ! ЦАРСТВО МУ НЕБЕСНО!

Източник: ThessToday.gr


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎