Православната Църква на Украйна: Послание на възпоменание, надежда и изцеление в Международния ден за възпоменание на Холокоста 2021

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

Православната Църква на Украйна отправи послание в Международния ден за възпоменание на Холокоста, който отбелязваме днес на 27 януари 2021.

В този ден Православната Църква на Украйна, заедно с украинския народ и световната общност, споделя болката за жертвите на Холокоста – тази ужасна убийствена трагедия от миналия век, последиците от която нямат нито давност, нито обосновка. Холокостът се превърна в следващия акт на геноцид, извършен на украинска земя след Голодомора от 1932-1933. И двете тези масови зверства, масови убийства, извършени от болшевиките и нацистите по идеологически причини – срещу мирните хора, срещу човечеството, срещу Бога.

Трябва не само да помним жертвите на Холокоста, но ние трябва да предадем на настоящите и бъдещите поколения разбиране за това, до какво водят „свободата от Бога и от вярата“, „свободата от морала“, безбожническите идеологии на болшевизма, нацизма и расизма. Трябва да научим своя урок от историята, за това какво се случва когато човек отхвърли истинския призив към любов, братство и единство, и вместо това той култивира гордост, егоизъм и превъзходство над другите. Резултатът е тоталитарни и авторитарни диктатури, които ревностно настройват едни хора срещу други въз основа на националност, расова принадлежност, социална класа, вероизповедание и т.н. Последствията – унижаване, преследване и физическо унищожаване на хората. Заради какво? В името на фалшив илюзорен „по-добър живот“, в името на някаква „добра цел“, провъзгласена от някого …

Холокостът е едно от най-големите престъпления срещу човечеството, с повече от 6 милиона жертви – евреи, роми, членове на други национални малцинства, социални общности, а също така и нашите съграждани от смесени семейства, които не искаха да напуснат семействата си и ги последваха в гетото, а оттам – в гибелта. „Никога повече“ – казваме за тази трагедия. Но не само на думи, но и на дела трябва да възпрем злото, да му се противопоставим.

Всички ние, хората – творението на Бога и потомците на нашите предци – трябва да осъзнаем родството си и да изградим живота си именно на основата на това единство. Следователно ще можем да се противопоставим на злото както в нас самите, така и в света. Нека си спомним двойната Божия заповед: „Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце, и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния си като себе си“ (Лука 10:27)“ – гласи пълният текст на посланието на Православната Църква на Украйна по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста, който отбелязваме днес на 27 януари 2021.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal