ПОЗОРНО: Поредното богохулно изказване на Московския Патриарх срещу Майката Църква: „Превръщането на Света София в джамия е Божие наказание за Вселенския Патриарх“ | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Провокативни и богохулни изявления направи за пореден път Московският Патриарх Кирил по време на телевизионното му интервю за Россия-1 по повод празника Рождество Христово в Русия по юлианския календар.

Според Патриарх Кирил, превръщането на Катедралата Света София в Константинопол в джамия е „Божие наказание“ за Вселенския Патриарх Вартоломей, който предостави Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Не искам да произнасям никаква критика по адрес на моя константинополски събрат, но, несъмнено, всичко, което се случи в Константинопол, в Истанбул, свидетелства за наказанията от Бога. Патриарх Вартоломей въведе разколниците в Киевската светиня, в Киевската Света София, и изгуби Света София Константинополска. Те отнеха Света София Киевска от православния народ, от Православната Църква, и в нея вкараха разколници, а накрая изгубиха собствената си Света София Константинополска. Последствията настъпиха веднаха, защото грехът беше голям.

А иначе, Московската Патриаршия е готова да извърви своята част от пътя, за да постигне целта си, която е – излизане от кризата в Православието.

Целта на онези, които застанаха зад Вселенския Патриарх и вдъхновиха този конфликт, беше да откъснат Русия, православна Русия, далеч от православните братя и сестри от Средиземноморието и от Близкия изток. Целта им беше да се откъсне Московската Патриаршия от православните в Гърция, арабския свят, Близкия изток – така че Православието да стане по-слабо.

Действията на Вселенския Патриарх трябва да се разглеждат като престъпления, а не като грешки.“ – казва Московският Патриарх Кирил.

Едно ченге, един агент на КГБ, един безбожник, един еклисиологичен еретик, един бизнесмен, един човек, който внася нелегално цигари в Русия, един човек, който има яхти и хеликоптери, да се изказва по този начин срещу Вселенския Патриарх, който живее в една мюсюлманска страна, притискан и тормозен от всички 24 часа в денонощието, и въпреки всичко това пазещ и съхраняващ точно Учението на Православната Църква, каквото ни е завещано от Светите Отци чрез Вселенските събори и вековната Православната традиция – това е просто цинизъм. Да обвиняваш един човек за превръщането на собствената му Патриаршеска Катедрала отново в джамия от един мюсюлмански диктатор като Ердоган (първи приятел на болшевишкия и антиправославен московски диктатор Владимир Путин) е гнусно. Зад богохулния акт, който се случи в Константинопол, имат пръст Кремъл и Московската Патриаршия, а целта им бе да обвинят Вселенския Патриарх, че бил наказан от Бога, заради това, че той изпълни своите канонични отговорности, предоставяйки Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна, която пък три века и половина беше противоканонично узурпирана от Московската Патриаршия.

Има Божий съд и един ден Московският Патриарх Кирил ще отговаря пред Божия съд за своите скверни думи и богохулни актове.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal