Папа Франциск: Християнското единство е плод на молитвата

Pope Francis uses incense as he celebrates the canonization Mass of new saints in St. Peter's Square at the Vatican Oct. 15. The pope canonized groups of martyrs from Mexico and Brazil, an Italian Capuchin priest and a Spanish priest. (CNS photo/Paul Haring)

В средата на Молитвената осмодневница за християнско единство, папа Франциск публикува туит съобщение в своя девет езичен профил в социалната мрежа, в който припомня, че „Исус ни отвори пътя, молейки се“.

Християнското единство може да бъде постигнато единствено като плод на молитвата. Това подчертава папа Франциск в своето туит съобщение, което разпространи в контекста на Молитвената осмодневница за християнско единение, подчертавайки че „нашата молитва за единството е участие в молитвата на Господ, който обеща, че всяка молитвата, издигната в Неговото име ще бъде изслушана от Отца“. На 25 януари, както по традиция, папата ще предстоятелства, в базиликата „Свети Павел извън градските стени“, втората Вечерна молитва за празника „Обръщане на свети Павел“. Междувременно, различни са инициативите, които са организирани в диоцеза на папата, за подхранването на икуменическия дух под знака на избраната за осмодневницата тема „Пребъдвайте в моята любов и ще донесете много плод“ (Йоан 15, 5-9). Сред всички икуменически събития, организирани от енориите и общностите през тези дни, се откроява литургията на различни източно католически обреди и на римски обред в Икуменическия евхаристиен център на Санта Мария ин вия Лата, в Рим.

Диоцезално икуменическо бдение в Рим

Да се вземат на сериозно поученията и увещанията на Исус, който вчера, така и днес, призовава своите ученици да го следват, оставайки единни. Този бе призива от архиепископ Барсамиам, представител на Апостолската арменска църква към Светия престол, който на 20 януари вечерта, представи кратко размишление по време на диоцезалното икуменическо бдение в базиликата на Пресвета Дева Мария в Трастевере. Молитвеният момент, предстоятелстван от епископ Паоло Селвададжи, диоцезален делегат за Икуменизма и междурелигиозния диалог, събра католици, православни, протестанти, англикани, лютерани, валденци, баптисти и методисти чрез представителите на техните общности в Рим. В размишлението си архиепископ Барсамиам припомни, че Евангелският откъс според Йоан, разказващ за лозата и пръчките ни приканва да замислим над „взаимното общение, което е условие за плодовитостта“. И прибави: „Когато клоните обитават в земята, дават плод и процъфтяват, в противен случай изсъхват и са непродуктивни“. Оттук архиепископът подчерта важността клоните, учениците на Исус, които в Исус намират своя извор, да бъдат свързани едни с други, в противен случай „Господ ще отхвърли онова, което не е направено в общение с Него и един с друг“, изгаряйки непродуктивните клонки. В края на бдението, помощния епископ на централната част на Рим, монсеньор Либанори, пожела съвместната молитва да ускори изцелението от пандемията, от всяко насилие, от всеки конфликт, за да бъдем заедно братя и сестри от едно и също човешко семейство.

Англиканите в служба на милосърдието в дух на общение

Сред участниците в молитвеното бдение бе също преподобен Робърт Уорън, от Англиканската църква на Вси Светии в Рим, която папа Франциск посети преди четири години, на 26 февруари 2017 г. Тогава Светия отец припомни своето приятелство с различни англиканци в Буенос Айрес, така както и общата мисия с аборигените. Франциск припомни също споделената традиция на Светците между двете деноминации и изрази своята радост, „защото сред християните е нараснало желанието за по-голяма близост, която се изразява в общите молитвени моменти и съвместното свидетелство на Евангелието, преди всичко чрез различните форми на служение“. В тази връзка отец Уорън поясни, че през цялата година, англиканската общност на неговата римска енория е ангажирането с раздаването на храна на бедните на римската гара „Остиенсе“. Освен неделните литургии той продължава да организира молитвени и образователни срещи, особено със служители от посолствата, студенти и членове на неправителствени организации, разпръснати из цялата територия. „Трудният период, белязан от пандемията, ни принуди да се възползваме максимално от социалните медии и стрийминга“, каза той. Неговата надежда е приятелските отношения за се укрепват все повече и повече, също в светлината на примера от притчата за добрия самарянин, припомнена в енцикликата Fratelli tutti, приканваща да бъдем близо до най-уязвимите.

Източник: Vatican NEWS


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

Follow us on Twitter: @doxologiainews

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎