Начало » Новини » Мнения » Папа Франциск: Мечтата на Мартин Лутер Кинг за хармония и равенство е винаги актуална

Папа Франциск: Мечтата на Мартин Лутер Кинг за хармония и равенство е винаги актуална

Папа Франциск отправи своите поздрави и благословия до участниците във възпоменателното събитие „Martin Luther King Day“, което се проведе на 18 януари и един от най-важните национални празници в Съединените щати, по време на който се възпоменава и почита живота и ангажимента на Мартин Лутър Кинг, лидер на движението за човешките права на афроамериканците. Текстът на папското послание е адресиран до дъщерята на афроамериканския лидер Беринис Албертин Кинг, също тя активистка и президент на King Center в Атланта.

Да бъдем миротворци

„В днешния свят – пише Франциск – в който се умножават предизвикателствата по отношение на социалните несправедливости, разделенията и конфликтите, възпрепятстващи осъществяването на общото благо, мечтата на Мартин Лутър Кинг за хармония и равенство между всички хора, получена чрез ненасилието и средствата за мир, винаги остава актуална”. Като цитира енцикликата Fratelli tutti, папата подчертава, че „всеки един е призован да бъде миротворец, като обединява, а не разделя, премахва омразата, а не я съхранява, като отваря нови пътища за диалог“. По този начин – продължава папата – „ще сме в състояние да се съзрем не като „непознати“, а като ближни, в истината на нашето общо достойнство на чеда на Всевишния. Само в постоянните ежедневни усилия да направим конкретна тази визия – подчертава още папата – е възможно да работим заедно за създаването на общност, основана на справедливостта и братската любов“.

Пътят на ненасилието

През юни м.г., в навечерието на Freedom Day, ватиканският официоз „Осерваторе Романо“ и Ватикан Нюз интервюираха Бернис Албертин Кинг, дъщеря на Мартин Лутър Кинг, която подчерта хармонията между своя баща и папа Франциск, с когото среща два пъти през 2018 г. Припомняйки апела на папата да не се избира пътя на насилието, защото води до самоунищожение, Бернис Кинг открои, че „средствата, които използваме трябва да бъдат последователни с целта, която искаме да постигнем, и ако тази цел е мира, несъмнено не можем да постигнем мира с насилствени методи. И това – прибави – със сигурност е в съответствие с мисленето на моя баща. Ако прегърнем ненасилието, можем да напредваме в изграждането на един по-добър, равен, хуманен и мирен свят“.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal