Папа Франциск за нападението срещу Конгреса на САЩ и за ваксинирането срещу COVID-19: Не на насилието. Време е за изцеление

Автор: Александър Иванов

Папа Франциск даде интервю за италианския Canale 5, което ще бъде излъчено на 10 януари 2021 вечерта, но Vatican NEWS предварително публикува извадки от него.

В интервюто Папа Франциск говори за нападението срещу Конгреса на САЩ, като осъжда всяко насилие и приканва американците „да се поучат от миналото“.

Папа Франциск казва, че е изненадан от събитията на Капитолийския хълм във Вашингтон от 06 януари 2021. Въпреки това, отбеляза той, нито едно общество не може да се счита за имунизирано срещу подривни елементи и недостатъци.

Насилието да бъде осъдено

Бях изумен, защото американците са хора, толкова дисциплинирани в демокрацията. Често обаче има хора, които решават да поемат по пътя срещу общността, срещу демокрацията и срещу общото благо. Насилието със сигурност трябва да бъде осъдено, независимо кои го извършват.

След Капитолийския хълм е време за изцеление

Няма общество, което може да се похвали, че в него никога не е имало нито един случай на насилие. Но въпросът е да осъзнаем и да се поучим от историята, така че повече никога да не се повтаря насилието. Разбирането е от основно значение, за да може да се намери средство за защита от насилието.

Ваксина срещу COVID-19

По време на интервюто Папа Франциск говори и за ваксинирането срещу коронавируса. Той определи като „етичен“ избора да бъде ваксиниран, и изрази надеждата си, че всички ще направят този „етичен избор“ по отношение на живота и здравето.

Папа Франциск разкри, че самият той също ще се ваксинира през следващите седмици.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎