Папа Емеритус Бенедикт ХVI, пандемията и първото Рождество Христово без неговия брат

Монастирът Mater Ecclesiae във Ватикана (Copyright by Bernard Bialorucki)

Това Рождество Христово бе за Бенедикт ХVІ първото без неговия брат Георг, независимо, че по някакъв начин неговото присъствие бе почувствано. Това разказва пред Ватикан Нюз архиепископ Георг Генсвайн, префект на Папския дом и личен секретар на почетния папа, в деня в който Йозеф Ратцингер бе ваксиниран в манастира Mater Ecclesiae във Ватикана.

„Присъстсвието на брата на Бенедикт ХVІ, по време на рождественските празници – първите след неговата кончина – бе почувствано по някакав начин: слушахме многократно компактдискове с музика, не само Рождественската Оратория на Бах, но също тези от концертите с рождественски песни, изпълнени от Regensburger Domspatzen, хорът, който дирижираше Георг Ратцингер“. Личният секретар на почетния папа прибавя: „За Бенедикт тази липса е като рана, която причини болка по време на тези празници, но ми каза също, че е изпитал утехата на Господ, в увереността, че неговия брат сега живее в прегръдката на Господ“.

Монсиньор Генсвайн разказва също как се живее това време на пандемия в манастира Mater Ecclesiae. „Ежедневната организация не се промени много, ритъмът на дните е същия, независимо, че посещенията значително намаляха. Бенедикт следи новините по телевизията и споделя нашето безпокойство за пандемията, за случващото се по света, за многото хора, които загубиха живота си заради вируса. Много хора, които той познаваше, умряха по причина на Covid-19“.

Накрая, личният секретар на Бенедикт ХVІ, след разпространението на снимките от срещата с папа Франциск и новите кардинали през ноември м.г., потвържди, че физически Ратцингер е много слаб, но е с бистър ум. „От физическа гледна точка е много слаб и може да върви много малко и само с проходилката. Също гласът му е слаб. Увеличи се времето за почивка, но продължаваме да излизаме всеки ден, независимо студеното време, във ватиканските градини. Всеки ден аз служа литургия, а той служи заедно с мен седнал. За ежедневната молитва му приготвихме текстовете с уголемен шрифт, за да може да следи по-добре Часослова и продължаваме всички да се храним заедно, както винаги сме правили“.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal