Отварање Колеџа Светог Саве у Аустралији 2021 “Пута који води у живот…“ | ФОТО & VIDEO

In other languages: BGGR

Благодарећи Господу, уз подршку целокупне српске заједнице која се ујединила око овог пројекта од виталног значаја за духовно и национално биће наше заједнице у Аустралији и Новом Зеланду, у среду 27. јануара 2021. године, на сам дан када прослављамо Светог Саву, Првог Архиепископа и Просветитеља Српског, отворен је Колеџ Светога Саве.

Свету Архијерејску Литургију, служио је Његово Преосвештенство Епископ Господин Силуан уз саслуживање протојереја-ставрофора Миодрага Перића и Николе Билића, протонамесника Александра Милутиновића и ђакона Милоша.

На Светој Литургији је одговарао хор из цркве Светог кнеза Лазара из Александрије.

У својој беседи Епископ је пожелео срећну славу свима који прослављају Светога Саву на овај дан широм континента и света, нашег апостола, онога који је повео наш народ за духовну руку за Господом Христом, и тиме нас повео путем који води у живот. Ми у Аустралији се данас посебно радујемо јер смо благословени да на данашњи дан служимо Свету Литургију у храму нашега Колеџа, наше прве српске школе на петом континенту, која је посвећена највећем просветитељу и учитељу рода нашег. Ово је историјски тренутак када се показују плодови стрпљивог, заједничког труда и рада многих и у смирењу, радости и љубави Христовој, са Небеском Србијом благодаримо Богу за ову школу где ће наша деца неговати своју веру, где ће неговати и учити свој језик и своје обичаје. Нека ово буде наш нови почетак, новог корачања, храброг корака на петом континенту, ка отварању нових школа и ка постизању циљева који су за добро наше заједнице.

Након Свете Литургије уследиле су молитве за учитељице и ђаке за почетак школске године, као и резање славског колача.

У 14 часова, почела је званична церемонија свечаног отварања уз присуство уваженe Гледис Береџиклијан, Премијеркe Новог Јужног Велса, Епископа Емилијаноса из Грчке Православне Архиепископије, свештенства, уважених званица из политичког врха Новог Јужног Велса, представника амбасаде Србије и Босне и Херцеговине, Кумова Колеџа, родитеља и првих ђака.

Након обраћања Епископа, уследили су говори г. Џефа Њукома, председника удружења независних школа Новог Јужног Велса, уваженог г. Филипа Радока, градоначелника Хорнсбија, да би се на крају обратила и Премијерка која је похвалила овај пројекат Српске заједнице и потом пресекла врпцу и званично отворила Колеџ Светог Саве.

Уследио је обилазак школе и фотографисање са првом генерацијом ђака који су уписали Колеџ.

УСКЛИКНИМО С’ ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ!


DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal