ОСЪДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ на Асоциацията на религиозните експерти в Грузия относно антиканоничното нахлуване на Московската Патриаршия в диоцеза на Грузинската Патриаршия

In other languages: GRGEOEN

Автор: Александър Иванов

Асоциацията на религиозните експерти в Грузия публикува осъдителна декларация. В нея грузинските религиозни експерти обвиняват Московската Патриаршия в това, че антиканонично нахлува в район, който се намира в каноничния диоцез на Грузинската Патриаршия.

По-конкретно, според асоциацията, представители на Московската Патриаршия са извършвали религиозна дейност и богослужения в район, който незаконно е бил окупиран от руската армия по време на руската инвазия в Западна Грузия през 2008. Литургия е била отслужена на 07 януари 2021 от свещеника на Руската Църква във Владикавказ и Алания Сергий Кокоев. Снимки – тук.

Според декларацията, руснаците не са се задоволили с незаконно окупираните грузински територии по време на войната, но постепенно извършват и църковна инвазия.

Както стана известно, на 07 януари 2021, в грубо нарушение на закона, в окупираната от Русия Южна Осетия в град Цхинвали в Катедралата на Света Троица, която се намира в каноничния диоцез на Грузинската Патриаршия, бе извършено богослужение от представители от Владикавказ (столицата на руската република Северна Осетия).

Московската Патриаршия много пъти и най-безочливо се намесва в каноничния диоцез на Грузинската Апостолическа Църква – факт, който считаме за недопустим.

Призоваваме Грузинската Патриаршия и Митрополита на Никози и Цхинвали г-н Исаия (Чантурия) да реагират незабавно на това нарушение и да изпратят публична протестна нота до Московския Патриарх. Апелираме към лидерите на поместните Православни Църкви да направят оценка на антиканоничните действия на Московската Патриаршия спрямо Грузинската Апостолическа Църква“ – се казва още в осъдителната декларация на Асоциацията на религиозните експерти в Грузия.

Снимки от кощунственото служение:

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal