Мюфтиите на Ксанти и на Дидимотихон: Дълбоко сме натъжени от изявленията на Атинския Архиепископ относно исляма и неговите последователи

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

На 15 януари 2021 ви съобщихме, че Атинският Архиепископ Йероним даде интервю за Open TV относно приноса на Църквата за гръцката революция от 1821.

Тогава Архиепископът наред с друго, каза: „Ислямът и неговите последователи не са религия, а политическа партия за политическо преследване. Последователите му са хора на войната.

На 16 януари 2021 Мюфтиите на Ксанти Билял Карахалил и на Дидимотихон Осман Хамза реагираха на изявлението на Атинския Архиепископ. Това съобщава XanthiNea.gr.

В изявлението си те посочиха следното:

Останахме дълбоко натъжени от изявлението на Негово Блаженство Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним, което той направи по отношение на исляма и на благочестивите мюсюлмани.

Образът, който Негово Блаженство описа за нашата религия, не отговаря на реалността и наскърбява нашите религиозни чувства.

Крайностите на някои хора, които са извършвали осъдителни действия в името на исляма, са се проявявали и в други страни, но ние сме първите, които осъдихме тези крайности, именно защото противоречат на Свещения Коран и обиждат нашата вяра.

Мюсюлманите в Тракия, на които ние сме духовни водачи, спазват изцяло законите на страната. Защитавали сме нашата Родина през Втората световна война като всички останали гръцки граждани. И никой от нас не е участвал в някакъв акт на насилие.

Характерно е, че всички Правителства в нашата Родина, но и Високопреосвещените Митрополити на Тракия, винаги говорят с нас с уважение, подчертавайки факта, че мюсюлманите в Тракия сме един европейски модел за пример, който допринася за създаването на един прекрасен образ на едно място, където едновременно се чува и камбаната, и мюезинът.

Гордеем се с вярата си, гордеем се с начина, по който допринасяме за това Тракия да бъде пример за съжителство и сътрудничество, гордеем се с Родината си и с факта, че тя зачита и уважава нашата вяра.

Ще се постараем да не откриваме лоши намерения, в изявленията на Негово Блаженство, които ние смятаме за неуместни. Те не отразяват реалността, но от всичко това се възползват онези, които търсят раздори и религиозна омраза в нашия регион.

Аллах да благослови и да приеме всички наши молитви и добри дела.

Мюфтия на Ксанти

Билял Карахалил

Мюфтия на Дидимотихон

Осман Хамза“.


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

Follow us on Twitter: @doxologiainews

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎