Московската Патриаршия не препоръчва на православните руснаци да се гмуркат за Кръста на Богоявление заради ковид пандемията

Автор: Александър Иванов

Православните християни в Русия не бива да се гмуркат за Кръста на Богоявление заради ковид пандемията. Това заяви председателят на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия Волоколамски Митрополит Иларион (Алфеев) по ТВ „Россия 24“, като отбеляза, че този обичай не се споменава в Писанията, а е традиция, която се прави по инициатива на християните. Провежда се всяка година в нощта на 18 срещу 19 януари (юлиански календар) и е много популярна сред руснаците.

В сегашната ситуация, когато вирусът се разпространява, когато тялото на много хора е отслабнало поради болест, не бих препоръчал на никого от православните вярващи да се гмурка в ледената вода. (…) Не е време да тестваме организма си по такъв начин“ – каза Митрополит Иларион и добави, че той няма да спазва обичая тази година. „Случайно срещнах православни християни, които като че ли се извиняват, че не са потънали в ледената дупка, защото или здравето им, или липсата на време не им позволяват“.

Той подчерта, че потапянето в леда не е необходим атрибут на празника Богоявление: „Това изобщо не е изискване на Църквата, не е църковно тайнство или ритуал. Празникът Кръщение Господне се състои преди всичко в идването в Храма, съучастието в Божествената Литургия, причастието със Светите Христови Тайни, след това участие в молитвата по време на освещаването на водата, приемане на благословената богоявленска вода и използването ѝ през цялата година, вкл. като средство за изцеление от болести, но в никакъв случай тя не е заместител на лекарствата или на лекарската помощ”.

Продължавайки темата за тази традиция, Митрополит Иларион припомни: „Църковният устав и църковните правила познават само едно потапяне за човека – това е потапянето във водите на кръщелния купел. Затова казваме в Символа на вярата: „Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете“. Чрез това потапяне в тайнството на кръщението човек става член на Църквата”.

Той посочи, че в нито един от богослужебните текстове, които се четат при освещаването на водата, което се извършва в навечерието на Богоявление и в самия ден на Кръщение Господне, не се споменава потапяне в тази вода, но се казва, че осветената вода се пие за изцеление на душата и тялото, с нея можем да поръсим домовете си; с нея може да се поръсят някои вещи за тяхното освещаване; споменава се и помазание с тази вода.

От гледна точка на църковния устав така трябва да се използва Богоявленска вода. Всичко останало вече са обичаи, традиции, фолклор. За тези хора, които са достатъчно здрави, за да се потопят в ледената дупка, това е много хубаво нещо, предизвиква добри чувства и много положителни емоции. Но това не е църковно тайнство или дори църковен обряд”.

Източник: Facebook

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal