Митрополит Александър (Драбинко): Епископ на Българската Патриаршия помена Киевския Митрополит Епифаний по време на богослужение

Автор: Александър Иванов

В условията, когато Московската Mатриаршия оказва натиск върху поместните Църкви по света, за да не признаят автокефалията на Православната Църква на Украйна, се извършва нейното „хибридно признание“.

Високопреосвещеният Переславско-Вишневски Митрополит г-н Александър (Драбинко) от Православната Църква на Украйна разказа за това в кратко интервю за Обозреватель.

Парадоксалното в ситуацията е, че никоя от поместните Църкви не е казвала, че не признава ПЦУ. Те просто се въздържат да я признаят” – казва той.

Според Митрополита, Русия използва „финансова дипломация“ и държи отделни поместни Църкви „на къс повод“, като не им позволява да признаят официално ПЦУ.

В същото време редица Епископи от поместните Църкви вече поменават Предстоятеля на ПЦУ Киевски Митрополит г-н г-н Епифаний по време на богослужения, което е жест на признание. Това е „хибридно признание“ на ПЦУ от отделни Епископи и свещеници от други поместни Църкви още преди синодалните решения“ – казва Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Александър даде и примери за такова „хибридно признание“, едно от които – от български Епископ, без да спомене името му:

Онзи ден видях как Епископ на Българската Патриаршия помена Киевския Митрополит Епифаний по време на богослужение. По-рано Шумперкският Епископ г-н Исаия (Викарий на Оломоуцко-Бърненската Епархия от Православната автокефална Църква в Чешките земи и в Словакия) също дойде и съслужи с нашия Предстоятел (21.11.2019).“

Митрополитът добави, че дори сред Московската Патриаршия има Епископи и презвитери, които фактически са признали каноничността на ПЦУ, тъй като поддържат общение с нея.

Почти никой не се съмнява в каноничността на ПЦУ . Въпросът тук е да бъде включена в Диптиха и да се поменава по време на богослужение. Официалните признания ще последват, когато намалее натискът от страна на Московската патриаршия” – обобщи той.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ