Митрополитът на Сервия и Козани Павел: Ваксинирайте се и оставете някои фанатици, уж християни, клирици и миряни – т.нар. зилоти | VIDEO

In other languages: BG

Превод: Йордан Георгиев

Високопреосвещеният Митрополит на Козани и Сервия г-н Павел по време на Божествената Литургия за Свети Василий Велики, отслужена в Митрополитския Храма на Свети Николай в Козани, взе отношение относно ваксинирането и поведението на някои клирици и миряни фанатици със зилотски наклонности, които се обявяват срещу ваксинирането.

В своята омилия Митрополит Павел се обяви за ваксинирането срещу коронавирус, разкритикува пагубното поведение на фанатиците (християно-талибаните) в този случай срещу ваксината и направи кратък анализ на човешкото поведение.

Докато човекът вярва, че той самият и времето са всичко, не очаквайте освобождение от каквато и да е заплаха. Всичко, което се случва на човека – болести, земетресения, мор са пропорционални на неговите дела.

Климатът се промени, понеже ние го променихме. Замърсиха моретата, водите, реките, защото ги замърси омърсеният в своята душа човек за пари, за пари. Злото не е от Бога.

Човекът се преобрази, не от морал и ценности, не от граматични познания, а от пренебрежение към самия него като образ Божий, от ценности, от идеали.

Пожелаваме си да се освободим от пандемията. Но Бог как ще ни освободи, след като нашите мисли са на рождественско-новогодишните вечери, партитата, забавите – т.е. във всичко, което има връзка с това, което увеличава злото?

Забавлението е позволено, но когато е с мярка и в зависимост от повода. Искаме да бъдем над учените. И също така се ваксинирайте и оставете някои фанатици, уж християни, клирици и миряни – т.нар. зилоти да казват, че техният зилотизъм, който е извън Евангелито, ги ръководи.

Бог каза чрез Премъдростта на Иисуса, син Сирахов да слушаме научната общност. Сега, дори и научната общност да не вярва в Бог е нейн проблем, но това, което тя ни казва е правилно. Това е тяхната наука. Тази година да бъде мирна“, заяви Високопреосвещеният Митрополит на Сервия и Козани г-н Павел.

Накрая при разрязването на Световасильовата пита бяха отрязани парчета: първото – за Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, Свети Василий Велики и останалите Светии, второто – за Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх, Негово Блаженство Атинския Архиепископ и Синода на Еладската Църква, третото, четвъртото и т.н. за клира, народа, местните власти, военните, силите за сигурност, лекарите, медицинския персонал, болните, фармацевтите и пр., както и специално парче за огромната гръцка общност в Астория, Чикаго, която подпомага финансово всички проекти и дела на Свещената Митрополия и не напоследно място едно парче за всички боледуващи от коронавирус.

Достоен Йерарх на Вселенската Патриаршия и на Еладската Църква!

Ἂξιος! Аксиос! Достоен!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal