Митрополитът на Буенос Айрес Йосиф: „Скандалът на Божието наказание“. Отговор на провокативните изявления на Московския Патриарх

In other languages: GR – ES 

Автор: Митрополит на Буенос Айрес, Екзарх и Ипертим на Южна Америка г-н Йосиф

Превод: Йордан Георгиев

„Бог е любов, и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог – в него. Любовта у нас се затуй съвършенствува, за да имаме дръзновение в съдния ден; защото, както е Той, тъй сме и ние в тоя свят. В любовта страх няма, но съвършената любов пропъжда страха, защото в страха има мъка. Който се бои, не е съвършен в любовта. Ние Го любим, защото Той по-напред ни възлюби“. (1 Ин. 4:16-19)

С изненада прочетох препис от интервюто на Негово Блаженство Московия Патриарх Кирил за руския канал Россия-1 по случай неотдавнашния празник на Рождество Христово, според стария календар. В това интервю Негово Блаженство уверява, че „превръщането на Света София в джамия миналия юли е наказание от Бога за Патриарх Вартоломей заради предоставянето на Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна“.

Отново прочетох горепосоченото изречение, което обобщава цялото интервю и изненадата се превърна в разочарование и негодувание.

И се питам: Как е възможно предстоятел на една поместна Православна Църква да е изразил толкова леко едно такова осъждане? На кой оракул се основава тълкуванието на реалността от страна на руския предстоятел, приписвайки му божествената енергия? И накрая, кое е богословското оправдание – не религиозно, разбира се – което оправдава божието наказание и възмездие за човешките дела, според контекста, в който Патрирхът го твърди?

Не е възможно на този етап от историята, да се занимаваме в Православната Църква с религиозни концепции, които винаги са били чужди на традицията на нашата Църква. И дори нещо повече: да формулираме такива богословски предположения, да ги адаптираме и идентифицираме с реалността, в която живеем.

Тълкуванието на реалността, което се изразява в горепосоченото интервю е крайно дори и за простия християнин.

Как е възможно да се свърже/идентифицира човешката воля с Божия Промисъл, с осъждането, с гнева, с възмездието Божие? Очевидно е, че от гледна точка на институционализирана, структурирана и одържавена религия е възможно, тъй като в този контекст се създават механизми на манипулация/изкривяване на Божията истина, които я правят по-функционална от гледна точка на интересите и пропагандата на една чисто секуларизирана (осветскостена) институция (Московса Патриаршия – Бел. прев.).

В Православната Църква това никъде го няма. Мнозина ще ми кажат, че съм романтик и утопист, без лечение. За любителите на екстремния прагматизъм – разбира се. Но така живея Православието, не от утопия, а от простотата на посланието на Учителя, което се опитвам да приведа в действие „в плът“, тук и сега. Лечение? Понякога го получавам. Други не. А когато не го получавам, тогава „метания (покаяние)“.

Скандализирах се. И съжалявам много, тъй като в допълнение към съществуващия административно-институционален конфликт – присъди и декрети, произнесени «ex cathedra» (Московският Патриарх се държи и изказва като Папа – Бел. прев.), как те объркват; и скандализират простите вярващи, като долуподписаните, които се опитват чрез Църквата да покажат Христовото послание за любов като по този начин да направят по-лесен живота на всички хора, особено в тези времена.

Днес човечеството изживява един период на безпрецедентно изпитание, запустение и несигурност. Не е възможно хората, простите вярващи да четат или да слушат такива взривоопасни обвинения, които подценяват нептичната и молитвената традиция.

Това, което религиозните мениджъри (Московски Патриарх – Бел. прев.) тълкуват като гняв, възмездие и наказание Божии, православните го идентифицираме с Божия Промисъл, който е Неговото снизхождение, Неговото правосъдие, и разбира се, с неизказаната Му любов към всички нас – грешните и слабите.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal