Местната Митрополия не знае нищо за „Храмовете на Путин“ в Геленджикска област

In other languages: EN

Автор: Костас Онисенко за Orthodox Times
Превод: Александър Иванов

В разследващия филм на руския опозиционер и блогър Алексей Навални, публикуван преди няколко дни, се видяха кадри с огромен дворец, построен от руския президент, на чиято територия на имота има построени два Храма.

В огромната зона (в крайбрежната зона на Геленджик) около основната сграда, освен други сгради, има и голям Храм и още един по-малък Храм до лозовите масиви. Според Навални по-малкият Храм е внесен от Гърция „тухла по тухла” и е сглобен на място. По отношение на големия Храм, не се предоставят други подробности.

След огромния успех на филма (101 млн. гледания досега в YouTube) местната Митрополия, към която географски принадлежи дворецът и околността, отговори, че не знае нищо за въпросните Храмове.

На въпрос на Open Media, говорителят на Новоросийска Епархия (Московска Патриаршия) заяви, че не е напълно наясно със съществуването на Храмовете и не е наясно дали е възможно да се извършват богослужения в тях, тъй като те не принадлежат към Епархията и там не е назначаван свещеник.

В същото време самият московски президент Владимир Путин отрича това, в което го обвинява Алексей Навални в разследването, заявявайки, че този дворец „не принадлежи на мен или на моето семейство“.

Не видях този филм просто защото нямах свободно време, но видях някои откъси, подбрани от моите съветници“ – казва руският президент по време на телеконферентна среща със студенти.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални се счита за политически опонент номер едно на Путин. Той е бил отровен с „Новичок“ (което беше потвърдено от Международната организация за забрана на химическото оръжие) и доскоро е бил хоспитализиран и лекуван в Германия.

Завръщайки се в в Русия беше арестуван на летището и отведен в ареста, след което хиляди руснаци излязоха на улиците на 23 януари с искането за освобождаването му.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal