Кой е упълномощил приближения до Москва Ловчански Митрополит Гавриил да се изказва по въпроса за автокефалията на Православната Църква на Украйна без благословията на Българския Патриарх?

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

От руския сайт за фалшиви новини и московска пропаганда Orthochristian.com са се свързали с известния със своята русофилия и зависимости от Москва и нейните служби Ловчански Митрополит г-н Гавриил да коментира, скорошните изказвания на Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний, че „Българската Православна Църква е готова да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна (ПЦУ), но пречка за това са малцината Митрополити –поддържници на Москва“.

Разбира се, от Orthochristian.com се свързват с него, понеже Митрополит Гавриил е един от най-верните агенти на Москва в Българската Патриаршия, за да разберат отново от него „истинската“ църковна информация относно нагласите на Синодалните Митрополити на БПЦ относно признаването на автокефалията на ПЦУ.

Светият Синод на БПЦ е назначил Комисия за подробното проучване на въпроса, свързан със схизмата в Украйна, и представянето на доклад на заседанията на Синода на Българската Църква. Досега такъв доклад не е имало“, подчертава Гавриил Ловчански.

Да припомним, че спомената Комисия е създадена преди две (2) години. Начело на Комисията е Старозагорският Митрополит Киприан.

В същото време през месец февруари 2019 г. Владика Киприан изрази надеждата, че украинската ситуация ще бъде разрешена по каноничен начин, както и вярата, че Украинската Църква ще остане обединена под ръководството на Негово Блаженство Киевския Митрополит и на цяла Украйна Онуфрий“, пропагандират и манипулират от руския сайт.

Не знаехме, че Вселенският Патриарх, издавайки Томос за автокефалия на ПЦУ не е постъпил „по каноничен начин“?! Това го оставяме без коментар.

Като Епископ и Митрополит на БПЦ категорично заявявам, че в Украйна има само една Свещена канонична Църква. И това е Украинската Православна Църква, оглавявана от Негово Блаженство Митрополит Онуфрий“, заявява пред московските пропагандатори Митрополит Гавриил.

От руския пропаганден сайт Orthochristian.com отбелязват, че Гавриил Ловчански бил станал „вторият представител на Православието в чужбина, който опровергава думите на Думенко за готовността да бъде призната структурата му от редица поместни Църкви“. Не знаехме, че поместните Църкви са „Православие в чужбина“. Явно за Московската Патриаршия останалите поместни Църкви представляват точно това и не са част от ЕДНАТА КАТОЛИЧЕСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!

От руския пропаганден антицърковен сайт Orthochristian.com дават пример със запитване от тяхна страна към друг руски агент, но този път в Румънската Патриаршия. Става въпрос за отец Михаил Тита – съветник на Румънския Патриарх по международните и междуцърковните отношения. Отец Михаил бил заявил специално за Orthochristian.com, че Румънската Патриаршия се придържала към позицията си от 25 октомври 2018 г., т.е. „Константинопол и Москва да намерят решение по украинския въпрос“ и „че признаването на една поместна Църква трябвало да се вземе с решение на Синода на Румънската Патриаршия, а не само от един човек, дори това да бъде Румънският Патриарх“.

Както сами разбирате, сега представители на изпадналата в еклисиологична ерес Московска Патриаршия активизират своите агенти в различни поместни Църкви, които да „опровергават“ това, което заяви единственият каноничен Митролит на Киев и на цяла Украйна Негово Блаженство г-н г-н Епифаний.

Няма да отдаваме значение на глупостите и ересите, които са изрекли Митрополит Гавриил и отец Михаил Тита, тъй като това им е работата като московски агенти, а ще обърнем внимание на Синода на БПЦ за това, че Митрополит Гавриил за пореден път си позволява да коментира този въпрос, без да е упълномощен нито от Негово Блаженство Патриарха на България г-н г-н Неофит, нито от Свещения Синод на Българската Патриаршия.

За сведение на Вископреосвещения Митрополит г-н Гавриил, в което може да бъде напълно сигурен, всички Епископи, презвитери, дякони от Едната Свята, Католическа и Апостолска Църква са запознати с неговото комунистическо и ченгеджийско минало, както и прекалено топлите му отношения с Москва и множественото зависимости от нея. За това не е необходимо отново да се опитва да заблуждава своите господари от Кремъл, че е някакъв фактор в Българската Църква, че да се опитва да влияе на нейните решения.

И без съгласието на г-н Гавриил Ловчански и малцината, обичащи всичко руско до болест Митрополити в БПЦ, в близко време автокефалията на Православната Църква на Украйна ще бъде призната от БПЦ, независимо дали искат, или не.

Относно т.нар. Комисия по украинския въпрос е по-добре да бъде разпусната, защото вече две години не е изнесла нито един доклад по въпроса за Украйна и не е ясно доколко компетентно съгласно каноничното право ще бъде оформен и представен един такъв доклад.

От друга страна, единственото, което може да направи Свещеният Синод на БПЦ съгласно Свещените Канони и вековната църковна традиция е Синодалните Митрополити да изслушат, прочетат или да се запознаят с истинската информация и канонична аргументация по въпроса за Украйна. Нищо друго. Синодът на БПЦ няма канонични правомощия да взема решения за признаване или непризнаване на поместна Църква при взето вече такова решение от Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия чрез издаване на Томос за автокефалия, какъвто е Томосът на Православната Църква на Украйна.

Не може Синодът на друга поместна Църква да преразглежда, потвърждава, отхвърля и пр. решенията на Синода на Майката Църква.

Единствени правомощия съгласно Свещените Канони по този въпрос и в конкретния случай с БПЦ има Българският Патриарх. Той може да добави в своите Диптиси името на своя събрат-предстоятел Киевски Митрополит Епифаний. При добавянето в Диптисите и споменаването му на Божествената Литургия ще бъде извършено каноничното признаване на автокефалията на Православната Църква на Украйна.

Това е право и привилегия само на Предстоятеля на една поместна Църква.

Всичко останало по този въпрос под формата на декларации и друг вид документи са характерни за протестантските организации и Московската Патриаршия.

Относно поведението на Митрополит Гавриил, който взема отношение по въпрос, по който нито е упълномощен, нито му е предоставена благословия е редно Българският Патриарх, а след това и Свещеният Синод да го привикат и ако не го накажат, най-малкото да го предупредят за последен път да не извършва такива самостоятелни инициативи, представяйки едва ли не „истинските“ настроения в Българската Църква относно ПЦУ.

Напротив, огромната част от православните българи и мнозинството от Синодалните Митрополити са ЗА признаването на автокефалията на ПЦУ от страна на БПЦ.

Това че малцината русофили християни-талибани в БПЦ и техните покровители и ръководители Митрополити, които отново са малцинство в Синода са против признаването на ПЦУ и нямащи нищо против постоянното нарушаване на Свещените Канони от страна на Московската Патриаршия, която действа в последно време като църковен терорист, най-безпардонно и нагло да нахлува в диоцезите на различни поместни Църкви (Вселенска Патриаршия, Александрийска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Православна Църква на Кипър и Православна Църква на Украйна), си е техен проблем! Нека да не напрапват техните извратени възгледи на мнозинството от православните християни в България и мнозинството Митрополити в Синода на БПЦ, които искат Православната Църква на Украйна да бъде призната, уважавайки Свещените Канони, приети на Вселенските събори.

Нека да не заразяваме Учението на Православната Църква с модернизъм, християно-талибанизъм и еклисиологичен московски еретизъм.

От Doxologia INFONEWS се надяваме, че Българският Патриарх в най-скоро време ще изпълни своите канонични задължения да добави и да споменава името на единствения каноничен Предстоятел на единствената канонична автокефална поместна Православна Църква на Украйна – Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

А след това признаване да го покани да посети България за да съслужат заедно като събратя в Христа.

Ако на Митрополит Гавриил не му е приятно да присъства на това бъдещо богослужение, нека да си остане в Ловеч, никой няма да му се обиди, понеже на никого няма да му направи впечатление.

Слава Богу за всичко! Амин.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal