Киевският Митрополит Епифаний: Българската Патриаршия е готова да признае автокефалията на ПЦУ; пречат ѝ обаче малцинството поддръжници на Московската Патриаршия | VIDEO

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

Има няколко поместни Църкви, в които по-голямата част от Йерархията начело с Предстоятеля, са практически готови да признаят автокефалията на Православната Църква на Украйна. Това заяви Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний в интервю за Телеканал „Прямий“.

Сред тях Предстоятелят на Православната Църква на Украйна назова Православните Църкви в Йерусалим, Румъния, Албания, Грузия, и… за всеобща радост – Православната Църква в България.

Митрополит Епифаний обаче отбеляза, че във всяка поместна Църква има поддръжници на Московската Патриаршия, които забавят процеса.

И те се опитват да отстранят мнозинството, изолирайки го като малцинство. И ние виждаме това в следния пример: преходът на енориите в Украйна. В повечето енории 90% от вярващите искат и решават да се присъединят към Православната Църква на Украйна, но малцинството често се намесва и им пречи със спънки.

Същото се получава и в поместните Православни Църкви, където има няколко Епископи малцинство, които се противопоставят. Виждаме това в Кипърската Архиепископия: двама-трима са против, но мнозинството е за. Дори Кипърската Архиепископия даде пример на останалите поместни Църкви как да се придвижват към признаване на нашия автокефален статут. Съответният Предстоятел поменава в Диптиха името на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна и след това съответното решение се приема от Свещения Синод с мнозинство. Убеден съм, че и други поместни Църкви ще последват пътя на Кипърската Църква. Това са Православните Църкви в Йерусалим, Румъния, Албания, Грузия, България“ – казва Негово Блаженство.

Според Киевския Митрополит Епифаний е трудно да се каже коя от тези поместни Църкви ще признае автокефалията първа.

Решението при тях е узряло, те са почти готови, но е необходимо просто да го съобщят. А в какъв ред ще е – това сега е трудно да се предположи. Пък и аз самият не бих искал да обявявам такава подробност, защото по този начин ще дам оръжие на нашите опоненти, които вече работят усилено, за да възпрат този процес. Но да се знае, че този процес е необратим.

В бъдеще, може би през тази календарна година, ще се радваме на признанието и на други поместни Църкви“ – заяви Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎