Кардинал Курт Кох за блаженопочившия Руски Екзарх в Беларус Филарет: Човек на мира и ярък пример за вяра

Автор: Александър Иванов

Председателят на Папския съвет за насърчаване на християнското единство – Кардинал Курт Кох – изпрати съболезнователно писмо до Руския Екзарх в Беларус и Митрополит в Минск и Заславъл г-н Вениамин (Тупеко) във връзка с наскоро упокоилия се Почетен Руски Екзарх в Беларус и Митрополит в Минск и Заславъл Филарет (Вахромеев), който почина на 12 януари 2021 от коронавирус COVID-19. Това съобщава Vatican NEWS.

Ярък пример за вяра“ – така Кардинал Кох определи личността на покойника.

В писмото си Кардинал Кох изразява съболезнованията си и уверява, че се моли за покойника.

Човек на диалога

По време на своето служение Митрополит Филарет допринесе за възраждането на църковния живот, за възстановяването и изграждането на нови Храмове и Монастири, за насърчаването на религиозното обединение и за образователните програми в Църквата в Беларус. Митрополит Филарет беше човек на помирението между християните от Изтока и Запада, той укрепи братските връзки между Православната и Римокатолическата Църква, изграждайки плодотворна мрежа от духовни приятелства с много братя католици.“ – се казва в писмото.

На 15 януари 2021, в Римокатолическата катедрала в Минск, Римокатолическият архиепископ в Минск Тадеуш Кондрусевич ще отслужи Заупокойна Литургия в памет на блаженопочившия Митрополит Филарет.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal