Начало » Разни » COVID-19 » ИЗВЪНРЕДНО: 36-годишен дякон от Митрополията на Неаполис е първият случай в Гърция на новия по-опасен южноафрикански щам на Covid-19 | СНИМКИ & VIDEO

ИЗВЪНРЕДНО: 36-годишен дякон от Митрополията на Неаполис е първият случай в Гърция на новия по-опасен южноафрикански щам на Covid-19 | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

„Проследяваме мутацията (щама) и сме готови да продължим с мерките за опазване на общественото здраве. Наблюдаваме отблизо всичките му контактни лица“, заяви от Солун зам.-министърът на гражданската защита и управлението на кризите на Гърция г-н Никос Хардаляс по повод първия открит случай на по-смъртоносния и по-опасния южноафрикански щам на Covid-19 в Гърция.

Никос Хардаляс заедно с председателя на националния здравен щаб за Covid-19 на Гърция проф. Сотириос Циодрас и ръководителя на Националната организация (служба) за обществено здраве на Гърция г-н Панайотис Аркуманеас пристигнаха около 15:30 ч. в Солун, след първоначалната информация за заразени с новия южноафрикански щам клирици на Свещената Митрополия на Неаполис и Стравруполис.

Те се срещнаха с префекта на Централна Македония г-н Апостолос Дзидзикостас, кметове, лекари и други лица, свързани с контрола за ограничаване разпространението на коронавируса. След това двамата се отправиха към Митрополитския Храм на Свети Георги Победоносец.

Заразеният с новия щам е от Солун и няма данни да е пътувал скоро в чужбина, което буди много въпроси у гръцките здравни власти и тревога в цялата страна.

Новият случай се отнася до църковен случител. Не става въпрос за разпространение на вируса във вътрешноцърковна среда. В сътрудничество с Митрополията и предстоятелите на енорийските храмове сме въвели контрол с PCR и бързи тестове в целия район… Призивът ми е към всички жители на Солун да спазват стриктно всички мерки…“, заяви г-н Хардалиас.

Кметът на Неаполис заяви: „Един йерей от Църквата е положителен за новия щам на вируса. Ще бъдат направени тестове на всички служители от общинските служби, ако се наложи и на всички жители на района“.

Става въпрос за 36-годишен дякон, клирик на Свещената Митрополия на Неаполис и Ставруполис, чийто диоцез обхваща квартали на Солун.

(Обновено в 20:02 ч.)


По наша информация става въпрос за личния дякон на Високопреосвещения Митрополит на Неаполис и Ставруполис г-н Варнава.


Припомняме, че в Гърция са в сила много строги мерки срещу заразата, като до вчера най-опасната област беше Атика.

Властите в Гърция нарекоха мерките, които предстои да бъдат прилагани оттук нататък „акордеон“, т.е. мерките ще се свиват и изменят според ситуацията във всеки един момент.

Тази методика ще бъде прилагана до месец май, а след това се очаква топлото време и напредването на масовата ваксинация, която тече в Гърция да ограничи сериозно разпространението на заразата.

Южноафриканският вариант на Covid-19 е официално известен като вариант 501Y.V2. Това е щам на SARS-CoV-2 – вирусът, който причинява Covid-19. За първи път е открит в залива Нелсън Мандела в Южна Африка. За първи път за него съобщават на 18 декември 2020 г. Целият свят е много загрижен за този нов вариант. Причината е, че е възможно да избегне произвежданите в момента ваксини срещу Covid-19.


Източник: ThessToday.gr

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal